Shutterstock
Grön starr i närbild

Nya avancerade kontaktlinser kan behandla grön starr

Kinesiska forskare har utvecklat en kontaktlins som både kan mäta trycket i ögat och leverera ögondroppar efter behov.

Varje år drabbas tiotusentals människor i Sverige av den försvagande ögonsjukdomen grön starr (glaukom) som kan leda till blindhet.

I många fall kan grön starr behandlas med ögondroppar som sänker trycket i ögat. Nu har även en grupp forskare från Guangzhou i Kina uppfunnit en kontaktlins som kan leverera läkemedlet vid behov.

Kontaktlinsen testades på levande kaniner. Där mättes trycket i ögat kontinuerligt och utsöndrade automatiskt små ögondroppar när trycket blev för högt.

Kontaktlins i kaninöga

Den smarta kontaktlinsen fungerade väl på levande kaniner. Forskare vill dock finjustera tekniken innan de experimenterar med människor.

© C. Yang et. al/Nature Communications

Energi levereras på samma sätt som i ett kontokort

Hos personer med grön starr kan trycket variera betydligt under en och samma dag och även beroende på vad personen gör. Därför är det smart med en anordning som enbart frisätter läkemedel när det faktiskt behövs.

I praktiken aktiveras en mikroskopisk kontakt i linsen när trycket når en viss gräns, varefter en liten mängd av ögonläkemedlet brimonidin frisätts.

Den mjuka och smidiga kontaktlinsen är inte mycket större än vanliga kontaktlinser och fungerar utan batteri eller sladdar. Energin till linsen levereras trådlöst med hjälp av radiovågor på ungefär samma sätt som hos ett kontaktlöst kontokort eller kreditkort som aktiveras och skickar information på distans.

Bild på kontaktlinsen

En spole i kontaktlinsen ersätter ledningar. När spolen träffas av radiovågor genereras tillräckligt med ström för att linsen ska kunna överföra data eller frigöra läkemedel. WTCL står för wireless theranostic contact lins, det vill säga en trådlös kontaktlins som både kan diagnostisera och medicinera.

© C. Yang et. al/Nature Communications

Linsen kan användas för andra sjukdomar

En spole i linsen plockar upp den elektromagnetiska energin som sänds ut av en annan spole, som till exempel kan sitta i ett par glasögon.

Forskarna hoppas att kontaktlinsen kan vidareutvecklas och på så sätt även kunna användas vid behandling av andra ögonsjukdomar än grön starr. De har designat kontaktlinsen på ett sätt som gör den lätt att masstillverka och därmed leder till att den inte blir för dyr.

Forskningsresultaten beskrivs i en vetenskaplig artikel i tidskriften Nature Communications och just nu kämpar forskarna för att nå ett stadium där de kan påbörja de första kliniska prövningarna på människor.