Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny teknik sorterar sädesceller efter könskromosomer

Japanska forskare har upptäckt hittills okända skillnader mellan sädesceller som bär på en X- och en Y-kromosom. Enligt forskarna har upptäckten gjort det möjligt att utveckla en speciell teknik som kan sortera sädesceller efter kön.

Shutterstock

En ny upptäckt kan göra det lättare att bestämma vilket kön en graviditet resulterar i.

  1. Genom att undersöka sädesceller från möss har japanska forskare vid Hiroshima University funnit hittills okända skillnader mellan sädesceller som har en X-kromosom och sädesceller med en Y-kromosom.

Bland annat hittade forskarna 18 gener som hos sädesceller med X-kromosom kodar för proteiner som sticker ut från ytan. Generna är inte aktiva hos sädesceller med Y-kromosom.

Urskiljningsprocess sorterar sädescellerna

Forskarna skapade sedan en gel med molekyler som binder sig till de aktuella proteinerna, och lät en portion sädesceller simma genom den.

Cellerna med X-kromosomer försenades tydligt av molekylerna i gelen, medan dessa inte hade någon effekt på celler med Y-kromosom.

Ett enkelt utslagsheat i gelen kan därmed könssortera sädescellerna på ett sätt som enligt forskarna är billigt och dessutom skonsamt, eftersom det inte finns någon risk för att skada själva kromosomerna.

En ny metod gör sädesceller med X-kromosomer långsammare, så att de i ett utslagsheat kan sorteras från celler med Y-kromosomer.

© Shutterstock

Forskarnas avsikt är inte att metoden ska användas av dem som vill ha antingen en pojke eller en flicka utan att den ska användas i husdjursavel.

Exempelvis vill vissa nötuppfödare bara ha kalvar av honkön eftersom de satsar på mjölkkor. Andra behöver hankalvar, som är bättre köttdjur.

Svinuppfödare föredrar oftast grisar av honkön eftersom det är nödvändigt att kastrera hangrisar så att inte köttet får en obehaglig bismak.

Forskarna hoppas därför att metoden kan leda till en mer human husdjursavel.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

91 minuter
Medicinsk teknik

GENOMBROTT: Ny teknik får blinda att se

2 minuter
AV
Medicinsk teknik

Ny teknik gör tandläkarbesöket smärtfritt

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj