Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny teknik kan göra dig nykter tre gånger snabbare

En ny metod avlägsnar alkohol från blodet via lungorna. På så sätt försvinner den betydligt snabbare än om levern ska bryta ner den.

Shutterstock

Kanadensiska forskare har uppfunnit en metod som kan avlägsna alkohol från blodet tre gånger så snabbt som vanligt. Det kan vara till stor hjälp för de patienter som drabbas av alkoholförgiftning.

Tanken är att få patienten att hyperventilera – men kontrollerat, så att yrsel och illamående inte uppstår. Detta görs med hjälp av en apparat, ClearMate, som den förgiftade personen får andas genom.

När en patient med alkoholförgiftning hyperventilerar i ClearMate-apparaten förångas alkoholen genom lungorna.

© University Health Network

Apparaten säkerställer att det blir rätt balans mellan syre och koldioxid i inandningsluften och därmed i patientens blod.

Hyperventileringen leder till att en stor del av alkoholen avdunstar genom lungorna vilket i sin tur innebär att levern inte behöver bryta ner den.

Försök med vodka bevisade effekten

Forskarna från University of Toronto testade metoden genom att låta fem frivilliga dricka ett halvt glas vodka vid två tillfällen.

Vid första tillfället lät de personerna förbränna alkoholen i kroppen på vanligt sätt utan hjälpmedel. Det tog mellan två och tre timmar för alkoholhalten att halveras i blodet hos försökspersonerna.

Vid det andra tillfället ombads försökspersonerna att först hyperventilera i luften ett tag och därefter fick de fortsatte den snabba andningen genom ClearMate.

Vanligtvis minskar alkoholpromillen långsamt (grön kurva). Men om patienten hyperventilerar går det snabbare (röd kurva), och särskilt när hen använder ClearMate (blå kurva). Promillen avläses på y-axeln, medan hur lång tid (minuter) som passerat efter alkoholintaget ses på x-axeln.

© University Health Network

Experimenten visade att metoden sänkte alkoholnivån i blodet cirka tre gånger snabbare än om levern skulle ha utfört allt arbete på egen hand.

Patienten kan behandlas hemma

I dag finns det få hjälpmedel mot alkoholförgiftning. Läkare kan leda bort alkoholen från blodet genom att låta patienten genomgå dialys, men det är en omfattande procedur.

Den nya metoden är betydligt enklare, och eftersom ClearMate-apparaten är ungefär lika stor som en portfölj är det enkelt för läkarna att ta med den till patienten.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj