Enligt en tidigare rapport skär läkare 15 friska personer i huden för varje cancerpatient som de hittar.
Och både läkare och patienter är intresserade av att minska antalet friska vävnadsprover. De små snitten gör nämligen ont, de kan ge ärr och ta tid för både läkare och testlabb.
Millimetervågor kan få bort hälften av dessa små snitt
Forskarna bakom den nya uppfinningen har under flera år testat möjligheten att upptäcka cellförändringar – vilket kan senare utvecklas till cancer - i hud och födelsemärken.
Med hjälp av skanningar med mikrovågor och millimetervågor – som också är elektromagnetiska vågor, men med lite högre frekvens – kan forskarna sätta ihop en bild av hudcellerna.
Skanningen fungerar genom att vågorna bombarderar cellerna och skjuts tillbaka. Om cellerna håller på att förändras ändras deras nivåer av vattenmolekyler, proteiner, sockerarter och syror – och just detta kan apparaten fånga upp när vågen reflekteras tillbaka från cellen.
I den nya studien använde forskarna millimetervågor för att kontrollera 136 personer för hudcancer och cancer i födelsemärken.
Deras millimetervågskanner hade en framgång på cirka 97 procent, vilket enligt forskarna är i nivå med de bästa och modernaste metoderna.
Snart ska skannern bli handhållen
I studien använde forskarna inte en handhållen skanner, men i rapporten skriver de att tekniken redan är på plats och att det går att tillverka en liten och billig scanner med samma effektivitet.
Skannern behöver två antenner för att sända ut millimetervågor, men de kan med lätthet byggas in i ett mikrochip.
Enligt forskarna skulle det kunna bana väg för enkla och snabba tester för hudcancer och – åtminstone – drastiskt minska antalet överflödiga vävnadsprover.