Shutterstock
Två händer ramar in kvinnas födelsemärke

Ny skanner nosar upp hudcancer utan vävnadsprov

En ny skanner använder samma teknik som säkerhetskontrollen på flygplatsen för att med 97 procents säkerhet nosa upp cancerdrabbade hudceller. Enligt forskarna kan den snart produceras i en billig och handhållen version.

Om du går till läkaren i dag för att undersöka om du har hudcancer letar läkaren fram skalpellen och tar ett vävnadsprov för ett test.

Men de små snitten i huden kan snart vara ett minne blott, för nu har forskare använt mikrovågor och utvecklat en metod som kan upptäcka hudcancer helt utan det lilla ingreppet.

Enligt forskarna kan tekniken enkelt och billigt överföras till en lätt, handhållen enhet, som kan bli en återkommande del i samband med läkarbesök.

Läkare tar många extra vävnadsprover

Under 2020 dog dirka 57 000 personer i hudcancer eller cancer i födelsemärken (även känt som malignt melanom). Sammanlagt fick nästan 325 000 människor världen över diagnosen samma år.

Lyckligtvis testar läkare mer än någonsin för hudcancer, men det betyder också att de gör allt fler vävnadsprover på oroliga patienter.

Enligt en tidigare rapport skär läkare 15 friska personer i huden för varje cancerpatient som de hittar.

Och både läkare och patienter är intresserade av att minska antalet friska vävnadsprover. De små snitten gör nämligen ont, de kan ge ärr och ta tid för både läkare och testlabb.

Millimetervågor kan få bort hälften av dessa små snitt

Forskarna bakom den nya uppfinningen har under flera år testat möjligheten att upptäcka cellförändringar – vilket kan senare utvecklas till cancer - i hud och födelsemärken.

Med hjälp av skanningar med mikrovågor och millimetervågor – som också är elektromagnetiska vågor, men med lite högre frekvens – kan forskarna sätta ihop en bild av hudcellerna.

Skanningen fungerar genom att vågorna bombarderar cellerna och skjuts tillbaka. Om cellerna håller på att förändras ändras deras nivåer av vattenmolekyler, proteiner, sockerarter och syror – och just detta kan apparaten fånga upp när vågen reflekteras tillbaka från cellen.

Läkaren undersöker patients hals med dermatoskop

Eftersom millimeterskannern är handhållen kan den ersätta eller komplettera det dermatoskop som läkaren använder. Det är i princip ett förstoringsglas som gör att vårdpersonal kan titta upp emot 100 gånger närmare patientens hud.

© Shutterstock

I den nya studien använde forskarna millimetervågor för att kontrollera 136 personer för hudcancer och cancer i födelsemärken.

Deras millimetervågskanner hade en framgång på cirka 97 procent, vilket enligt forskarna är i nivå med de bästa och modernaste metoderna.

Snart ska skannern bli handhållen

I studien använde forskarna inte en handhållen skanner, men i rapporten skriver de att tekniken redan är på plats och att det går att tillverka en liten och billig scanner med samma effektivitet.

Skannern behöver två antenner för att sända ut millimetervågor, men de kan med lätthet byggas in i ett mikrochip.

Enligt forskarna skulle det kunna bana väg för enkla och snabba tester för hudcancer och – åtminstone – drastiskt minska antalet överflödiga vävnadsprover.