Shutterstock
regenerativ medicin, dvärgklogroda, amputerad

Ny medicin får amputerade kroppsdelar att växa ut igen

En speciell cocktail av fem olika läkemedel har gjort det möjligt för en groda att själv återskapa en amputerad kroppsdel trots att det borde vara omöjligt. Nu hoppas forskarna att samma teknik ska kunna tillämpas på människor inom några decennier.

Alla levande organismer i världen har en viss förmåga att läka sig själva. Som när ett ytligt sår försvinner från din hud, eller ett ben växer ihop efter en fraktur. Det kallas för regenerering.

Men det är enbart ett fåtal djurarter, såsom sjöstjärnor och vissa leguaner, som bemästrar konsten att få vissa kroppsdelar att växa ut igen när de väl har amputerats.

Det kan dock komma att förändras. I en ny studie gjord av forskare från Tufts University och Wyss Institute har det varit möjligt att få en afrikansk dvärgklogroda att återskapa sitt amputerade ben med hjälp av en speciell blandning av läkemedel, något som grodarten vanligtvis inte är kapabel till.

Ben återskapades på 18 månader

Forskarna utvecklade blandningen med hjälp av fem olika läkemedel, som bland annat bestod av tillväxthormoner och ett medel som hindrar grodan från att producera proteinet kollagen. Det är det protein som bland annat leder till ärrbildning.

Blandningen smetades på benstumpen som forskarna själva hade amputerat som en del av experimentet. De lämnade sedan den medicinska cocktailen på såret i 24 timmar.

18 månader senare hade det växt ut ett nytt ben på grodan. Benet var inte perfekt men hade tillräckligt med nerver, muskler och ben för att få lemmen att fungera.

Teoretiskt sett har alla organismer denna förmåga

Forskarna är särskilt begeistrade över att deras blandning enbart behövde vara i kontakt med såret i 24 timmar för att sätta igång en månadslång återhämtningsprocess.

Resultatet av försöket tyder på att alla organismer i teorin kan ha förmågan att regenerera hela kroppsdelar – så även människor. Men det kräver att egenskapen aktiveras utifrån, exempelvis av ett framtida läkemedel.

Forskarnas nästa steg är att testa behandlingen på däggdjur.

De hoppas att den nya upptäckten kan påskynda utvecklingen av regenerativ medicin i en sådan utsträckning att även människor kommer att kunna återskapa annars förlorade kroppsdelar och detta kanske redan inom några decennier.