Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nu kan forskare göra 3D-utskrifter av skelett

En ny vätska gör det möjligt att skriva ut benvävnad som exempelvis kan läka ett brutet ben. Den konstgjorda benvävnaden kan till och med skrivas ut direkt i kroppen.

Shutterstock

Under det senaste decenniet har forskare gjort stora framsteg när det gäller att skriva ut till exempel blodkärl, hud och hornhinnor i laboratoriet. Det är dock en större utmaning att skriva ut benvävnad eftersom det är en blandning av levande celler och döda mineraler.

Nu har forskare vid University of New South Wales Australien utvecklat en printvätska som kan bilda benvävnad.

Konstgjord benvävnad är 3D-printad i en lösning som efterliknar kroppens naturliga miljö. I laboratoriet har forskarna exempelvis skrivit ut strukturen runt innerörat (insatt).

© UNSW

Huvudingrediensen i vätskan är kalciumfosfat, som också utgör den mineraliska delen av naturlig benvävnad. Dessutom har forskarna lagt till ämnen som ger vätskan vissa speciella egenskaper.

Härdar vid kroppstemperatur

Vid rumstemperatur är vätskan som en mjuk pasta, men vid 37 grader stelnar den och bildar starka, porösa strukturer. Det faktum att vätskan härdar vid kroppstemperatur gör det möjligt att skriva ut den direkt i patientens kropp och exempelvis reparera en fraktur på skelettet eller ersätta sjuk benvävnad.

Forskarna sprutar in vätskan genom nålar som har en bredd på 0,2-0,8 millimeter. När vätskan möter den 37-gradiga varma lösningen (röd) med benceller stelnar den och bildar benstrukturen.

© UNSW

I dag finns det endast två alternativ för att behandla skadad benvävnad.

Det vanligaste är att hålla benet på plats, exempelvis med skruvar, skenor eller gips, och vänta på att kroppen ska återställa benet. Den andra är att flytta benvävnad från en annan plats i kroppen och placera den där skadan inträffade.

Den första metoden tar lång tid, medan den andra är begränsad av det faktum att det bara är möjligt att flytta små mängder vävnad.

Celler trivs i den konstgjorda vävnaden

Forskarna testade den nya vätskan i lösningar som motsvarar miljön i kroppen och som innehåller levande benceller, så kallade osteoblaster.

95 procent av de celler som bäddas in i artificiell benvävnad överlever och beter sig på samma sätt som i naturlig vävnad.

Här har exempelvis forskare lyckats skriva ut benvävnaden som finns runt innerörat. Experimenten visade att de allra flesta osteoblaster som bäddades in i den konstgjorda vävnaden överlevde och började bilda ny benvävnad.

Forskarna ska nu utveckla tekniken genom att skapa större strukturer innan de börjar skriva ut benvävnad direkt i försöksdjur.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj