Joséphine Menge, Unsplash
hundallergi, allergen, vaccin

Nu är ett vaccin mot hundallergi på gång

Om dina ögon rinner i närheten hundar och det inte beror på glädjen att återförenas, ja då kan du vara en av många som har hundallergi. Men nu är grunden till ett vaccin lagd.

En grupp forskare vid Osaka Prefecture University i Japan har kartlagt just det protein som ligger bakom de flesta allergiska reaktioner när det gäller hundar.

Detta är goda nyheter för alla med hundallergi eftersom det är det första steget mot utvecklingen av ett vaccin.

Forskare letar efter den vanligaste allergenen

Det finns sju typer av allergener som orsakar människors allergiska reaktioner mot hundar. Den vanligaste allergenen kallas Can f 1, och det är denna det är fokus på i den nya studien.

Allergenen Can f 1 kommer från hundens tunga, hud och spottkörtlar, och den tros stå för upp till 75 procent av alla allergiska reaktioner på hundar.

Ovanlig metod har använts

Forskarna har tagit hjälp av en ovanlig metod i jakten på ett vaccin eftersom de har använt röntgenkristallografi för att isolera så kallade epitoper i allergenen.

Röntgenkristallografi är en metod för att bestämma kristallernas atomära och molekylära struktur, och epitoper är de allergena strängarna av aminosyror i proteinet som kan avväpnas av ett framtida vaccin.

Ett vaccin är inom räckhåll

Området för epitoper i Can f 1 behöver begränsas ytterligare i framtida studier för att hitta de exakta epitoper som är allergiframkallande.

Men enligt forskarna är ett vaccin för första gången inom räckhåll.

Vaccinet ska fungera genom att allergiker ges injektioner med små doser av epitoper vilket leder till att deras immunförsvar bygger upp en tolerans mot allergenen. Behandlingen kommer att likna den som redan finns för exempelvis bi- och getingstick.

Uppgifter från Statista visar att det år 2018 fanns 470 miljoner sällskapshundar i världen. Mellan tio och 20 procent av världens befolkning uppskattas vara allergiska mot antingen hundar eller katter.