David J. Phillip/AP/Ritzau Scanpix

Nedkylning räddar fotbollsspelare från att förlamas

En kollision med en motspelare slet sönder den amerikanske fotbollsspelaren Kevin Everetts ryggrad. Men snabb nedkylning räddade honom från ett liv i rullstol.

Under en match i National Football League 2007 frontalkolliderade den amerikanske fotbollsspelaren Kevin Everett med en motspelare och ryggraden slets av i nacken. Han blev förlamad från axlarna och nedåt.

Kort efter Everetts ryggmärgsskada injicerar läkarna fyra grader kallt saltvatten i hans blodådror och placerar honom under ett kyltäcke.

Kroppstemperatur på 33 grader förhindrar celldöd

Under 24 timmar efter operationen då ryggraden sätts på plats hålls hans temperatur nere på 33,3 grader. Kylan ska bromsa kroppens egna nedbrytande processer på fyra olika sätt.

Nedkylningen sänker ämnesomsättningen. Det innebär att energi­behovet minskar så att celler som exempelvis saknar syretillförsel kan överleva längre och klara sig oskadda genom den akuta fasen.

Vid skador på kroppen friger immunförsvaret signalsubstanser, cytokiner, som orsakar inflammation i området, vilket förstör nervcellerna.

Men genom att kroppen kyls ned bromsas produktionen av signal­substanserna så att förstörelsen av immunförsvaret begränsas.

Nedkylning fungerar som en ispåse på en stukning

Området kring den skadade ryggmärgen svullnar och nervceller dör på grund av trycket samt blockerad syretillförsel. Nedkylningen hämmar svullnaden på samma sätt som en ispåse på en stukad ankel.

Nedkylningen stoppar flera skad­liga processer i den akuta fasen, såsom programmerad celldöd. Nedkylning kan rädda celler som är nära att dö.

Tre månader efter olyckan kan Everett gå igen. Läkarna som behandlade honom är övertygade om att nedkylningen ligger bakom hans snabba läkning. Flera försök har nu inletts för att utvärdera om nedkylning fungerar.

Tack vare nedkylningen kunde Everett gå igen ett par månader efter olyckan.

© Kevork Djansezian/AP/Ritzau Scanpix