Hjärnsjukdomen Alzheimers sjukdom är den vanligast förekommande formen av demens i världen och ligger bakom två av tre fall av demens över hela världen.
Sjukdomen får hjärnans nervceller att dö gradvis, så att mentala förmågor som minne, lokalsinne och omdöme försvagas tills patienten till sist dör av sjukdomen.
Hittills har läkarvetenskapen främst fokuserat på att utveckla läkemedel för att bromsa sjukdomens skadliga framfart i hjärnan.
Men nu har en forskargrupp från Stanford University i USA kanske hittat ett botemedel, som kanske kan förhindra att demenspatienterna alls tappar minnet.
Genom att injicera ryggmärgsvätska från yngre möss i kroppen på äldre möss, bromsade forskarna den minnesförlust som annars vanligtvis äger rum när de små gnagarna kommer in på livets höst.
Ryggmärgsvätska pumpades in i hjärnan
Studien har publicerats i den renommerade vetenskapliga tidskriften Nature och bygger vidare på en studie från 2014, då samma forskargrupp bevisade att gamla möss får bättre minne och lokalsinne efter att ha ha fått blodinjektioner från unga möss i ådrorna.
Den här gången skulle forskarna undersöka huruvida en injektion med ungdomlig ryggmärgsvätska skulle uppvisa en liknande positiv inverkan på minnet hos äldre möss.
Därför drog de ut totalt tio mikroliter ryggmärgsvätska (ungefär en femtedel av en vattendroppe) från flera hundratals tio veckor gamla möss.
Ingreppet skedde genom att de skar ett litet hål över mössens nacke och därefter sög ut mikroskopiska mängder ryggmärgsvätska från ett litet hålrum nära hjärnan.
Sedan borrade forskarna ett litet hål i kraniet på de äldre mössen och överförde ryggmärgsvätskan från de unga mössen till hjärnan via en inopererad pumpmekanism.