Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

psykedeliska svampar

Magiska svampar kan bota svår depression

Flera försök har visat att det psykedeliska svampämnet psilocybin har särskilda ångestdämpande egenskaper. Därför har den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA nu valt att påskynda fortsatt forskning och fler försök för andra gången i år. Förhoppningen är att psilocybin kan användas till behandling av allvarlig depression och ångest.

Shutterstock

Läkare har uppmärksammat de psykedeliska ämnen som finns LSD och svampar har i flera årtionden.

De speciella ämnens kan nämligen påverka vårt medvetande och tidigare medicinska försök har visat att i synnerhet svampämnet psilocybin har en dämpande inverkan på ett flertal psykiska sjukdomar, som exempelvis ångest och svår depression.

Psilocybin används ännu inte i praktiken – men det kan snart förändras.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har nämligen för andra gången i år godkänt psilocybin-behandling som en ”breakthrough therapy”. Det innebär att det farmaceutiska företaget bakom utvecklingen av psilocybin-behandling hamnar i en speciell process, där allt från kliniska försök till utveckling av läkemedel påskyndas jämfört med den normala proceduren.

Den speciella bekräftelsen från FDA görs bara när man uppskattar att en ny behandlingsform kan erbjuda markant bättre resultat än befintliga läkemedel.

Psilocybin förstärker dina sinnen

Psilocybin är effektivt därför att det går in och förändrar hjärnaktiviteten.

När det tränger in i hjärnan minskar blodgenomströmningen i delar av pannloben, mellanhjärnan och i talamus, som skickar sinnesintryck till hjärnbarken.

Hjärnområden – thalamus, mellanhjärnan och pannloberna

Thalamus och hypothalamus är en del av mellanhjärnan (t.v.), medan pannloberna sitter på var sin sida av huvudet (t.h.)

© Shutterstock

Det leder till ett reducerat samspel mellan hjärndelarna, vilket skapar ett förändrat medvetandetillstånd som påminner om effekten av LSD, men med färre hallucinationer.

Förändringarna kortsluter uppenbarligen negativa tvångstankar och kan bota sjukdomar som ångest, depression och beroende.

Tidigare försök visar en förbättring

Tidigare medicinska försök med psilocybin har visat att patienter upplever att deras symptom lindras – även flera år efter deras behandling.

I ett försök på New York University har 80 cancerpatienter med ångest och depression fått psilocybin i två omgångar; en hög
respektive en låg dos utan att få veta vilken dos de fått när. Under försöket låg de på en brits med ögonbindel och lyssnade på musik.

Försöket visade att intaget av psilocybin genast sänkte depressions- och ångestnivåerna samtidigt som humörsvängningar minskade. I stället ökade försökspersonernas optimism och förmåga att värdesätta livet och att se döden i ögonen.

Ett halvår efter experimentet hade 80 procent av deltagarna fortfarande en positiv sinnesstämning.

Svampdrog mot ångest

I medicinska försök tar deltagarna inte svamp utan sväljer ett piller med rent psilocybin. Drogen tar bort de receptorer i hjärnan som ger upphov till ångest och depression.

Läs också:

Medicinsk teknik

Ecstasy och virtuell verklighet botar depression

12 minuter
Medicinsk teknik

GENOMBROTT: Ny teknik får blinda att se

2 minuter
Crispr
Medicinsk teknik

GODA NYHETER I KRISTIDER: CRISPR har nu använts direkt i människokroppen för första gången

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj