Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lysande implantat styr kissandet

Nu kan forskarna rätta till de kommunikationsfel mellan urinblåsan och hjärnan som får en stor del av befolkningen att gå på toaletten när det inte är nödvändigt.

Shutterstock

Ett nytt implantat kan bli till stor hjälp för dem som plågas av alltför frekventa urinträngningar.

Undersökningar har visat att cirka 33 miljoner människor enbart i USA besväras av att de ofta blir kissnödiga trots att det inte är nödvändigt. Orsaken är att nervceller runt urinblåsan felaktigt skickar signaler till hjärnan om att blåsan är full.

Det nya implantatet verkar genom att det självt – tillsammans med en extern dator eller mobiltelefon – registrerar hur ofta personen kissar.

Om det sker för ofta tänds en lysdiod i implantatet, och ljuset påverkar vissa speciella ljuskänsliga proteiner i de nerver som finns runt omkring blåsan.

Ljus kontrollerar nerverna

Nervcellerna runt blåsan har i förväg programmerats till att producera de ljuskänsliga proteinerna. Det har gjorts genom att forskarna har smugglat in genetisk information i cellerna med hjälp av ett harmlöst virus.

När ljuset aktiverar proteinerna har det en hämmande effekt på nerverna så att de sänder färre “full blåsa”-signaler till hjärnan.

Det nya implantatet mäter hur ofta råttan kissar. Är det för ofta tänds en lysdiod som hämmar nervcellerna runt blåsan.

© claus lunau & Sang Min Won

Implantatet har utvecklats av forskare vid Northwestern University i USA, och de har preliminärt testat det på råttor som medicinerats så att de kissar för ofta. Med implantatet gick råttorna tillbaka till en normal rytm.

Tekniken att kontrollera nerverna med hjälp av ljus är inspirerad av så kallad optogenetik som används av hjärnforskare när de vill ändra aktiviteten i vissa hjärnceller.

Implantat hindrar blåsan från att ljuga för hjärnan

1 / 4
1234

Med hjälp av ljus kan forskarna styra aktiviteten i utvalda celler. Det utnyttjar man med ett nytt implantat som hämmar urinblåsans nervceller om de sänder felaktiga signaler om att blåsan är full.

© claus lunau & Sang Min Won

Tekniken är mycket exakt och ljuset påverkar endast utvalda nervceller. De ­implantat vi har i dag sänder elektriska impulser till nerverna och här kan det inte undvikas att nerver i andra organ också påverkas.

Om fler undersökningar visar att tekniken är säker och utan biverkningar kan den även användas för att kontrollera nerver runt fler organ, exempelvis hjärta och lungor, och för att behandla andra sjukdomar.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

39 minuter
Sjukdomar

Vaccinerna slår ut corona: Vaccin stoppar både sjukdom och smitta

4 minuter
Medicinsk teknik

Forskare vill ge synskadade tillbaka synen

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj