Läkare vill suga ut hjärnblödningar

Ett tungt maskingevär riktat mot patientens huvud. Så ser läkarnas nya leksak ut. Men vapnet pekar mot hjärnblödningar och kan rädda upp mot en miljon människor årligen.

clot suction

När ett blodkärl brister i hjärnan och trycket från den utströmmande blodet förlamar de känsliga nervcellerna har läkarna bara några få timmar på sig att att agera.

Chanserna för att överleva en hjärnblödning är i dag endast 60 procent, men även om patienten är en av de tursamma är risken för permanenta hjärnskador stor. Hitintills har läkarna saknat en snabb och effektiv metod för att lätta på trycket i hjärnan. Men nu står ett team amerikanska läkare redo med en apparat som på kort tid kan avlägsna ända upp till 92 procent av den farliga blodansamlingen.

Den nya apparaten fungerar som en slags dammsugare som försiktigt suger upp blodet genom ett litet hål i skallbenet. Flera andra forskare har tidigare gjort liknande försök men har kört fast varje gång de skulle styra röret fram till blodansamlingen. Här förstörde de antingen vitala delar av hjärnan eller fick inte runt röret i alla avkrokar av blodansamlingen. Tack vare en unik konstruktion kan röret i den nya apparaten emellertid köra runt hörn så att det når säkert fram till blodansamlingen. Därefter går en pump i gång med att suga ut blodet genom röret.

Forskarna har preliminärt testat apparaten på virtuella patienter i form av ett hjärnskal av plast fyllt med hjärnmassa av gelatin och en blodansamling av röd gelé.