Konstgjort öga ger blind kvinna synen åter

Tack vare ny medicinteknik har brittiska Rhian Lewis fått tillbaka en del av sin syn. Ett inopererat implantat fångar upp ljus och omvandlar det till elektriska signaler som skickas vidare till hjärnan.

kunstigt øje giver kvinde syn tilbage

I nästan sex år har Rhian Lewis inte kunnat se någonting över huvud taget.

Efter att ha genomgått en banbrytande ögonoperation på John Radcliffe Hospital i Oxford, Storbritannien, har kvinnan dock nu fått synen tillbaka.

Synen är långt ifrån perfekt, men bara att kunna ana omgivningen är ett under.

Chip fångar upp ljuset

Ett litet inopererat chip omsätter det ljus som ögat uppfångar till elektriska signaler och som skickas vidare till hjärnan.

|

Chip ersätter förstörda synceller

Rhian Lewis plågas av en obotlig ögonsjukdom, retinitis pigmentosa, som innebär att näthinnans synceller gradvis förstörs så att hon till sist blir blind. Före operationen hade Rhian Lewis varit helt blind på höger öga, medan synen på vänster öga var minimal.

Vid ingreppet fick kvinnan ett mikrochip – ett så kallat bioniskt öga – inopererat längst bak i höger öga. Chipet ersätter de förstörda syncellerna och är sammankopplade med en liten strömkälla under huden bakom örat.

Efter några veckor hade Rhian Lewis hjärna lärt sig att tolka signalerna från chipet och omsätta dem till meningsfulla former.

Fler blinda får synen tillbaka

Forskare runt om i världen arbetar hårt med att utveckla olika slags behandlingar som kan ge blinda synen tillbaka.

Vissa forskare har till exempel tagit fram en elektronisk näthinna som kan ersätta en skadad näthinna.

Läs om flera spännande uppfinningar som kan ge blinda synen tillbaka här: