Minihjärta är ständigt nedsänkt i vätska
Den bärande strukturen i MiniPUMP påminner till stor del om en cirkulär ställning eller ett gallerverk byggt av små, 3D-printade plaststavar som kan fjädra.
På så sätt kan hjärtkammaren dra ihop sig och expandera precis som i verkligheten. Den elastiska plaststrukturen är klädd med hjärtvävnad, framställd av mänskliga stamceller.
Minihjärtat är konstant nedsänkt i en vätska som innehåller glukos och näringsämnen. Vätskan ger näring åt stamcellerna för att generera den energi som de behöver för att dra ihop sig.
Cellernas arbete får hela hjärtkammaren att klämmas ihop, vilket leder till att den näringsrika vätskan som också fyller hjärtkammarens håligheter pressas ut genom vad som motsvarar hjärtklaffar i ett mänskligt hjärta. I samma ögonblick som cellerna slappnar av fylls hålrummet återigen med vätskan.
Försök avslöjar biverkningar
Så länge cellerna har tillgång till den näringsrika vätskan pumpar hjärtkammaren kontinuerligt vilket gör att vätskan rör sig in och ut ur kammaren.
"Det fungerar precis som en vanlig hjärtkammare, och det kräver ingen extern energiförsörjning. Vår miniPUMP arbetar på egen hand och låter oss undersöka hur ett mänskligt hjärta reagerar på olika input. Vi kan utföra dessa experiment utan levande människor, något som innebär stora fördelar”, säger Alice White, Ph.D., professor och ordförande vid Boston University College of Engineering samt ledare för miniPUMP-projektet.
”Vi kan till exempel tillföra läkemedel i miniPUMP och observera hur det påverkar hjärtkammarens funktion. På så sätt kan vi enkelt få svar på vilka läkemedel som förbättrar eller försämrar hjärtfunktionen, och om de olika läkemedlen har biverkningar", säger hon.
Möjligheterna att prova olika behandlingar är inte begränsade till medicinering. Det är till exempel också möjligt att injicera ohälsosamma celler i den konstgjorda hjärtkammaren. Det kan röra sig om celler med genetiska mutationer som i verkligheten är kända för att öka risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.