Kirurger skalar av huden på patienter virtuellt

Verklighetstrogna 3D-modeller av patienters kroppar ger kirurgerna en detaljerad översikt innan operationen – och det ger dem möjlighet att öva innan skalpellen ska sättas i den verkliga huden.

3D-modeller av patienters kroppar gör det enklare för både patienter och läkare att bilda sig en överblick inför en kommande operation.

© Vancouver General Hospital / Siemens Healthcare / Volker Steger

När läkaren i framtiden ska förklara för en ängslig patient om en cancertumör i dennes hjärna sker det inte bara med hjälp av ord.

Patienten kommer att få följa med in på läkarens kontor och se ett verklighetstroget 3D-hologram av sin egen kropp.

Där kan patienten se när läkaren med hjälp av ett tryck på sin dator skalar av huden på den tredimensionella kroppen och tar bort muskler och skelett innan cancertumören lyser upp som en liten, skinande kula.

>> Fascinerad av människokroppen? Testa två nummer av vår tidning för 69,50 kr.

Kroppsmodeller i 3D blir extremt levande

Forskare arbetar nu med att skapa realistiska 3D-kroppar med hjälp av en ny teknik som lånar tricks från filmvärlden och bygger på verkliga skannade bilder.

Tekniken samlar ihop alla skanningsbilder av en patient till en och lägger ljus på - precis som grafikdesigner gör när de bringar naturtrogna filmfigurer till liv.

Dra i linjen för att skala av ett lager av patienten på operationsbordet:

Tidigare tekniker skapade bilder där ljuset endast tog en väg genom kroppen och exempelvis passerade genom fett och muskler men absorberades då det träffade skelettet.

Ny ljusteknik skapar detaljerade bilder

Den nya metoden lägger ljuset så att det kan passera genom vissa vävnader, absorberas i andra och fortfarande träffa organ långt in.

Kroppen belyses således från alla vinklar, vilket skapar extremt detaljerade bilder.

Dra i linjen för att komma in under huden på en underarm:

Kirurger kan öva med kniven i förväg

De realistiska detaljerna ger kirurger möjligheten att närstudera en kropp innan det är dags att operera.

Vissa modeller kan kombineras med så kallade haptiska knivar som gör det möjligt för kirurgen att få en känsla av att han skär i verklig vävnad.

På så sätt kan kirurger utföra riskfyllda operationer på 3D-modeller av sina patienter innan det är dags att gå in i operationssalen.