Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kinesiska forskare sätter in människogener i apor

Forskare har försökt öka apors intelligens genom att sätta in extra gener i deras arvsmassa. Andra forskare anser inte att det är etiskt försvarbart – vad tycker du?

Shutterstock

Våra hjärnor tog för många miljoner år sedan ett stort språng, som betyder att vi i dag har större hjärnor och bättre kognitiv förmåga än våra närmaste släktingar, som exempelvis gorillor och schimpanser.

Den skillnaden har kinesiska forskare nu försökt utjämna genom att skapa makaker med extra kopior av genen MCPH1.

Apor fick bättre minne

MCPH1-genen är mycket aktiv under den första delen av människobarns liv, när hjärnan utvecklas, och forskare anser att den är viktig för hjärnans utveckling och för intelligensen hos människor.

Hos apor är genen inte lika aktiv, och därför satte kinesiska forskare in extra kopior av MCPH1 i elva makakers arvsmassa med en speciell teknik, i vilken de använde ett virus för att introducera genen medan aporna fortfarande var foster i ett tidigt skede.

Fem av aporna överlevde och utvecklades så att forskarna kunde testa deras hjärnor. De klarade sig bättre och hade en kortare reaktionstid än vanliga makaker när forskarna testade djurens korttidsminne.

Det tog också längre tid än normalt innan de genmanipulerade apornas hjärnor var helt färdigutvecklade – precis som hos människor.

Försök skapar etiskt dilemma

Flera andra forskare är kritiska till apförsöken. De anser att de kinesiska forskarna rör sig i ett etiskt gränsland.

Apor liknar människor så mycket att när vi exempelvis sätter in gener som gör dem mer mänskliga, så måste vi ompröva reglerna för medicinska försök med djuren, enligt forskarna.

Kinesiska forskare har dessutom nyligen försökt sig på att använda CRISPR-redigerade gener i människor och har klonat apor med allvarliga mentala problem.

Läs också:

Kroppen

Din kropp är okänt territorium

13 minuter
Galaxer

23 februari: Tusentals galaxer virvlar på himlen

4 minuter
Sex

INTIMZONEN: Därför får män lättare orgasm

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord

Nytt lösenord

Enter a password with at least 6 characters.

Lösenord behövs
Visa Dölj