Intelligent bandage övervakar din skada dygnet runt

Det intelligenta bandaget gör det lättare för läkaren att hålla koll på exempelvis inflammationer och sårläkning under tiden som du har förband – utan att du måste åka till sjukhuset för att kontrollera det.

Det kan vara svårt att veta hur det egentligen står till där inne. Men nu är en smart lösning på väg.

© Shutterstock

Svetten sipprar ut under gasbindan och den våldsamma klådan gör att du känner för att dig på armen med en kratta. Är verkligen allt som det ska vara där inne?

Nu ska ett bandage utrustat med nanosensorer eliminera osäkerheten.

Bandaget, som håller på att utvecklas vid Swansea Universitet i Wales, övervakar din hud och gör det möjligt för läkaren att titta efter eventuella inflammationer i realtid – utan att du behöver öppna och lägga om förbandet.

3D-printat bandage får 5G-nät

Forskarna kommer att skriva ut förbandet i 3D så att det kan utrustas med mikroskopiska nanosensorer, som kan skicka information om sårläkning och eventuella aktiviteter direkt till läkaren.

Det ultrasnabba 5G-nätet kommer att möjliggöra en konstant och trådlös dataöverföring.

Skvallrande bandage säkerställer skräddarsydd behandling

Tekniken gör det möjligt att skräddarsy behandlingen för varje patient eftersom det ofta är stor skillnad på hur snabbt olika individer återhämtar sig efter en fraktur eller en operation.

”Framtiden bjuder på möjligheten att anpassa behandlingen fullt efter individen och livsstilen", säger Marc Clement, som står bakom projektet och är chef för forskningscenteret Institute of Life Science vid Swansea Universitet, till BBC.

Den intelligenta bandaget ska testas inom de närmaste tolv månaderna.