Grå starr hos barn kan botas
Forskare har botat 12 kinesiska barn med medfödd grå starr, som annars skulle ha lett till dålig syn eller blindhet. "En av de största bedrifterna inom den regenererande medicin", säger en expert om den banbrytande stamcellsbehandlingen.

Cirka 336?000 barn kom till världen med grå starr 2015.
De riskerar ett liv präglat av starkt reducerad syn eller total blindhet – men nu finns det goda nyheter:
Ett lag amerikanska och kinesiska forskare har givit tolv kinesiska barn under två år normal syn med ett nytt slags stamcellsbehandling av ögat.
"Det en av de största bedrifterna inom den regenererande medicinen till dags dato (…) Det är vetenskap när den är som bäst,” säger stamcellsexperten dr. Dusko Ilic från King’s College London om resultatet, som har publicerats i tidskriften Nature. **## Stamceller botar medfödd grå starr
Det kinesisk-amerikanska forskarlaget från University of California och Sun Yat-sen University har vänt upp och ned på sättet att behandla medfödd grå starr.
I stället för att avlägsna ögats linser och ersätta dem med plastlinser, som man normalt gör för att behandla grå starr, har forskarna har framgångar med att reparera den skadade vävnaden kring linsen med kroppens egna stamceller.
VAD ÄR MEDFÖDD GRÅ STARR?
SJUKDOMEN: Medfödd grå starr (kongenital katarakt) är en oklarhet i ögats lins, som beror på oregelbundenheter i det mönster at proteiner som linsen är uppbyggd av. Orsakerna är okända i hälften av fallen, men kan bero på infektioner under graviditeten, för tidig födsel och ärftliga genfel.
|**