Spädbarn har många bruna fettceller vilket gör att de snabbt kan värma upp kroppen, men mängden av denna sortens fettceller minskar när vi blir äldre.
Den nya tekniken kan ändra på det. Forskarna extraherade vita fettceller från människor och klippte ut en gen som heter NRIP1.
Modifierade celler klarar fet kost
Utan genen utvecklades cellerna till bruna fettceller, som forskarna sedan injicerade i försöksmöss. Forskarna satte därefter mössen på en fettrik diet för att se effekten. Andra möss fick samma behandling, men bara med vanliga vita fettceller.
Resultaten visade att mössen med det bruna fettet bara ökade hälften så mycket i vikt som mössen med det vita fettet.
Dessutom hade mössen med det bruna fettet en fortsatt normal blodsockerreglering och normal insulinkänslighet. Mössen med vitt fett utvecklade å andra sidan symtom på diabetes med dålig blodsockerreglering.
Tekniken ska testas på apor
Studier av mössens lever visade också skillnader. Mössen med brunt fett hade normal brun lever, medan mössen med det vita fettet hade utvecklat förstorad och blek lever.
Forskare planerar nu att testa metoden på apor innan experiment på människor slutligen kan påbörjas.