Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tandläkare gör fyllning i tand

Gel kan laga dina tänder – helt smärtfritt

Forskare har uppfunnit en banbrytande gel som kan appliceras på skadade tänder och återskapa förlorad emalj. Det kan i framtiden innebära färre hål i tänderna och vara slutet på lagningar.

Shutterstock

Även om hål i tänderna är små till storlek är de ett stort problem för folkhälsan.

Miljardtals människor i världen lider av hål i tänderna och även om fyllningar kan lösa problemet är behandlingen inte optimal. Utöver obehaget vid borrning och bedövning håller lagningarna inte för evigt och många gånger måste de bytas ut.

Forskare har därför länge arbetat med att hitta ett sätt för att förhindra hål i tänderna – och nu verkar det som att en grupp kinesiska forskare har hittat en lösning.

Speciell gel återskapar förlorad emalj

En av de största svårigheterna vid tandproblem som exempelvis frätskador och hål är att tändernas skyddande emalj inte kan återskapas. Förlorad emalj är för alltid förlorad.

Men forskare från Zhejiang University School of Medicine har uppfunnit en gel som kan återskapa emalj och reparera skadade tänder.

Gelén, som innehåller emaljens naturliga mineraler kalcium och fosfat blandas i en alkohollösning och däri tillsätts den kemiska molekylen trietylamin som hjälper till att stabilisera mineralerna.

När gelen smörjs på tänderna klumpas därför mineralerna därför inte ihop utan skapar ett jämnt lager av konstgjord emalj som – i de första försöken – blev tre mikrometer tjockt på endast 48 timmar.

Även om den tjockleken är hundra gånger tunnare än ett skikt av naturlig emalj hoppas forskarna att upprepande lager av gelen kan öka tjockleken till önskad tjocklek.

Kliniska försök inom de närmaste åren

Gelen har initialt testats på donerade tänder, nästa steg är därför att testa dem på möss och därefter i munnen på levande människor.

Forskarna förväntar sig att de kliniska försöken kommer att påbörjas inom de kommande åren.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

115 minuter
Medicinsk teknik

Nässprej bekämpar Alzheimers sjukdom

2 minuter
Medicinsk teknik

Levande grisar ska rädda människolungor

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj