Canadian Press/REX/All Over Press

Få supersyn med ögondroppar, linser och laser

Snart kan du få bättre syn med en ny lins eller bota din när- och långsynthet med ögondroppar.

Artificiell lins ger extremt vass syn

Ett kanadensiskt företag har utvecklat en lins som ger supersyn till människor med normal syn.

Den så kallade Bionic Lens opereras in i ögat i stället för den naturliga linsen. Den gör det möjligt att fokusera på något som enbart befinner sig tre centimeter bort och att kunna lösa en nummerplåt på tre gånger så långt avstånd som vid normal syn.

Nanoögondroppar botar synfel

Snart kan du bota dig själv mot när- eller långsynthet med särskilda ögondroppar och en liten laser som placeras på din smartmobil.

Först testar du din syn med en app och därefter bränner lasern ett mönster av skåror i hornhinnan som anpassas efter ditt synfel.

När du sedan droppar ögondropparna i dina ögon läggers sig dess innehåll av nanopartiklar i skårorna och ändrar hornhinnans brytning av ljuset.

Snart kan du bota dig själv mot när- eller långsynthet med särskilda ögondroppar och en liten laser som placeras på din smartmobil.

© Shutterstock

Ny laserbehandling är extremt skonsam

När- och långsynthet har i flera år kunnat behandlas med hjälp av laser.

Den metoden som använts hittills kallas LASIK och där skärs en del av hornhinnans översta lager upp och en del av den underliggande vävnaden bränns bort.

En ny metod, SMILE, är mer skonsam. Med den bränner lasern bort vävnaden direkt genom hornhinnan och den bortbrända vävnaden kan tas bort genom ett litet snitt i hornhinnan.