Parkinsons test

Enkelt ögontest kan avslöja Parkinsons sjukdom tidigt

Med hjälp av utrustning som ögonläkare använder redan i dag kan Parkinsons sjukdom i framtiden diagnostiseras innan symptomen visar sig. Och en tidig behandling av sjukdomen visar lovande resultat.

24 augusti 2016 av Karine Kirkebæk

Små förändringar i näthinnan och svullnad i ögat kan avslöja Parkinsons sjukdom innan de klassiska symptomen som skakningar och stelhet i musklerna börjar visa sig.

Det har forskare från University College London visat på råttor. Och metoden är både billigare och mer säker än den som används i dag.

I dag diagnostiseras sjukdomen – som drabbar en av 500 – av en neurolog och den går inte att konstatera utifrån ett visst test eller en hjärnskanning, utan det behövs en mix av olika tester och utvärderingar.

Men för det nya enkla testet behövs endast instrument som redan ingår i standardutrustningen för specialister inom ögonsjukdomar. I framtiden kommer du kanske därför kunna testa dig för Parkinsons sjukdom hos ögonläkaren.

Ju förr desto bättre

Forskarna har gjort försök på råttor som skapats för att utveckla Parkinsons sjukdom. Och där kunde de se tecken på sjukdomen redan när råttorna var 20 dagar gamla – även om de först visade fysiska symptom vid dag 60.

Det finns stora fördelar med att upptäcka sjukdomen tidigt. För när råttorna fick medicin, rosiglitazone, redan från dag 20 innebar det färre skadade nervceller än för de djur som fick behandling senare.

Kan upptäcktas hos ögonläkaren

Testet går ut på att man belyser den bakersta delen av ögat för att se hur många celler i näthinnan som är på väg att då och tecken på svullnad i området.

Nu ska teamet från London arbeta för att få utföra sina studier på människor.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: