Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Elektroder i hjärnan får blinda att se bokstäver

Nu kan blinda uppfatta figurer som har ritats direkt på ytan av hjärnans syncentrum.

Ken Ikeda Madsen

En ny teknik, som stimulerar syncentrum i hjärnan, kan få blinda att se bokstäver och andra enkla former. Det är första steget mot att koppla en videokamera direkt till syncentrum.

Tekniken, som har utvecklats av forskare vid Baylor College of Medicine i USA, kan jämföras med vårt känselsinne. Om du exempelvis känner avtrycket av ett N i din handflata, kan du inte avläsa bokstaven, men om den i stället ritas över handflatan uppfattar du tydligt att det är ett N.

Blinda kan "se" en bokstav (till vänster), när elektroderna aktiveras dynamiskt – som om bokstaven ritas i handflatan (till höger).

© Ken Ikeda Madsen

På samma sätt kan en uppsättning elektroder som har implanterats på syncentrum skapa identifierbara figurer, om de aktiveras en efter en, i rätt ordningsföljd.

Orsaken är att ytan av syncentrum är ett slags karta, där varje litet område motsvarar ett speciellt område av vårt synfält.

Som att se lysande streck

Forskarna testade tekniken på både blinda och seende personer, som hade fått elektroder implanterade på syncentrum i samband med behandlingen av epilepsi.

Elektroder på ytan av hjärnans syncentrum ritar enkla former för blinda, som de kan återge på en datorskärm (Beauchamp et al./Cell).

Båda grupperna kunde avläsa figurerna som elektroderna skapade, och återge dem genom att rita på en datorskärm. Personerna beskrev upplevelsen som att se lysande punkter eller streck som formade figuren.

Hittills är upplösningen av de former som blinda kan uppfånga begränsade av antalet elektroder.

Ytan av hjärnans syncentrum innehåller omkring en halv miljard nervceller, och i försöket har bara en bråkdel av dem stimulerats.

Forskarna tror därför att upplösningen blir mycket bättre med implantat som innehåller tusentals elektroder som sitter tätare.

Läs också:

AV
Medicinsk teknik

Ny teknik gör tandläkarbesöket smärtfritt

0 minuter
Medicinsk teknik

Ny teknik sorterer sädesceller efter kön

2 minuter
Medicinsk teknik

Ny teknik ger tillbaka ansiktet till cancerpatient

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj