Shutterstock
Persika med formen av en bagdel

Därför är brasiliansk rumpförstoring den farligste plastikoperationen

Rumpförstoring är både den plastikoperation som växer mest i popularitet, men också den farligaste. Vetenskapen förklarar varför strävan efter den perfekta rumpan är riskfylld.

Förr i tiden var trenden inom plastikkirurgi att ta bort fett från kroppen, men nu har det blivit populärt att flytta fettet istället.

Operationen kallas för brasiliansk rumpförstoring eller brasilianskt rumplyft (Brazilian butt lift, BBL), och leder till – om allt går bra – en platt mage, en smal midja och en fylligare rumpa.

Globalt sett är rumplyftet det snabbast växande plastikkirurgiska ingreppet. I dag lyfts nästan 78 procent fler rumpor än 2015. Bara i USA görs 110 rumplyft varje dag – eller 40 320 om året.

Men enligt det internationella förbudet för plastikkirurger, ISAPS, är det brasilianska rumplyftet också det mest riskfyldda ingreppet. Vissa uttalanden gör gällande att hela en av 500 dör av operationen, medan andra uppskattar att det rör sig om en av 3 000.

Nicki Minajs bakdel

Bilden: Rapparen Nicki Minaj är en av alla stjärnor som har fått ett timglasformat utseende att bli populärt.

© Shutterstock

2017 visade en undersökning att tre procent av de plastikkirurger som utförde rumplyft hade varit med om att patienter dog av ingreppet.

Rumplyft använder eget kroppsfett

Ett brasilianskt rumplyft görs genom att suga fett från ett ställe på kroppen, rengöra cellerna och spruta in fettet på andra ställen – vanligtvis längst på skinkorna.

Fördelen med ingreppet är att det kan göras med hjälp av mellan tre och fem små snitt i kroppen som är mellan en och två centimeter långa.

Genom att använda patientens egna celler minskar risken för att kroppen stöter bort vävnaden.

Baken kan även fyllas med exempelvis konstgjorda implantat eller med så kallade fillers, men amerikanska myndigheter varnar för användning av alternativa metoder.

På grund av de minimala opeprationsärren kan patienten återuppta vardagliga aktiviteter redan efter två dagar och är tillbaka i full kraft efter två veckor.

Rumplyft kan orsaka blodproppar

Men baksidan av medaljen är risken för komplikationer, som förutom smärta och ärrbildning inkluderar:

  • Klumpar under huden
  • Hudförlust på grund av infektioner
  • Fettembolier – en typ av vandrande blodpropp – som kan leda till döden

Underhuden i rumpan, det vill säga det djupaste lagret av huden, består bland annat av fettvävnad. Endast ett tunt lager av bindväv – den så kallade muskelhinnan – åtskiljer fettet från den stora stjärtmuskeln.

När plastikkirurger sprutar in fettet ska det placeras i underhuden. Den stora risken med brasilianska rumplyft uppstår om de långa kanylerna prickar hål på muskelhinnan.

Om fettcellerna tränger in i stjärtmuskeln kan de hamna i de stora blodkärlen som är tjocka som sugrör och leder direkt till hjärtat. Där, och längs blodets väg mot lungorna, kan fettcellerna sätta sig som blodproppar.

VIDEO: Se hur enkelt en fettinjektion kan gå fel

Copyright: PRS Journal

Risken har lett till att bland annat det brittiska förbundet för plastikkirurger, BAAPS, uppmanar sina medlemmar att sluta utföra rumplyftet.

Det amerikanska förbundet för plastikkirurger har tagit fram ett antal rekommendationer som ska minimera riskerna med rumpförstoringar. Till exempel ska läkarna använda kanyler som är lättare att hantera och som inte är går att böja eller kan hamna på avvägar lika lätt.

Orsaken till de höga dödstalen skylls vanligtvis de länder och områder där många och billiga skönhetsoperationer görs på löpande band, exempelvis i Florida, USA.

I Europa görs en stor del av ingreppen i Turkiet. Två brittiska dödsfall kopplas exempelvis till en klinik i İzmir.