Chips ska ersätta försöksdjur

Ett litet chips som imiterar mänsklig vävnad kan i framtiden ersätta djurförsök och göra tester av nya läkemedel mycket tillförlitligare.

Ett nytt forskningsprojekt inom den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA arbetar nu på att införa ett chips, som ska ersätta djurförsök och göra tester av nya läkemedel mycket mer exakta.

© Shutterstock

Det är inte mycket större än en tumme och kan revolutionera hur vi bedriver forskning i framtiden.

Ett litet chips, som kan efterlikna mänskliga organ, har precis blivit en del av ett lovande utvecklingsprojekt lett av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten.

Det borgar för kvalitet och kan betyda att vi inom en nära framtid kan testa nya läkemedel helt utan djurförsök och med betydligt större precision.

Efterliknar mänskliga organ

Chipset är uppbyggt som små kanaler av syntetiska, genomskinliga material, som kan iakttas genom mikroskop.

När den syntetiska strukturen tillförs mänskliga celler börjar de bete sig som de skulle ha gjort om de suttit inne i kroppen.

Det betyder att forskarna kan tvinga dem att imitera precis hur olika mänskliga organ reagerar på nya läkemedel och behandlingsmetoder, och samtidigt följa utvecklingen på nära håll.

Cancerförsök blir mer exakta

Det kan få avgörande betydelse, inte enbart för användningen av försöksdjur, utan även för precisionen i de försök vi gör.

Till exempel reagerar en djurlunga ofta inte precis likadant som en människas lunga.

Medan till exempel cancerbehandlingar med immunterapi kan vara svåra att utföra på djur, eftersom behandlingarna är utformade för att passa till specifika proteiner i människans immunceller - som två bitar i ett pussel.