Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slange med gifttænder

Artificiellt ormgift ska revolutionera motgift

För första gången har forskare lyckats skapa fungerande ormkörtlar i ett laboratorium. Det är ett genombrott som kan få stor betydelse för utvecklingen av ny medicin och inte minst de många hundratusentals människors som varje år dör av bett från giftormar.

Shutterstock

Varje år blir 2,7 miljoner människor bitna av en giftorm. Upp emot 138 000 av offren dör av bettet och tre gånger så många får varaktiga men i form av exempelvis amputationer.

De många dödsfallen och invalidiserande skadorna beror på en mängd olika utmaningar varav en av de viktigaste är produktionen av motgift.

För trots att det går att skapa motgift till de flesta ormbett är själva processen att ta fram det omfattande och dyr. Därför är det enbart ett fåtal platser som har kapacitet, kompetens och medel för att kunna utföra det krävande arbetet och det innebär att efterfrågan är större än utbudet.

Men detta kan ett nytt genombrott ändra på. Forskare från Utrecht University i Nederländerna har för första gången lyckat odla funktionella miniatyr-ormkörtlar i en petriskål.

Så produceres motgift i dag

Processen för att ta fram ett motgift mot giftormsbett är komplicerad och lång. Metoden har heller inte förändrats speciellt mycket sedan 1800-talet.

Nedkyld ormvävnad blir till artificiella körtlar

Forskarna har skapat de små giftkörtlarna genom en relativt ny teknik där stamceller från utvald vävnad blandas med näringsämnen och över tid utvecklas till ett miniorgan, en så kallad organoid.

Metoden har tidigare använts till att skapa minihjärnor och minilungor med hjälp av stamceller från människor och möss.

Forskarna visste dock inte till en början hur ormars stamceller såg ut, och av den anledningen var det omöjligt att isolera dem. Utöver det kräver celler från kallblodiga reptiler också andra tillväxtförhållanden än varmblodiga möss och människor.

Det rådde därför redan från början stor orsäkerhet om metoden alls skulle kunna användas på ormar.

Men bara genom att sänka temperaturen fick forskarna det lilla provet av ormkörtelvävnad att dela sig och bilda strukturer - och det med en sådan hastighet att provet behövde delas upp i fler petriskålar efter bara en vecka.

Minikörtlarna började också producera giftämnen, så kallade toxiner, i små vita blåsor. Och närmare studier avslöjade att de artificiella toxinerna praktiskt taget var identiska med dem som finns i levande ormar.

HIttills har forskarna tagit fram minikörtlar av totalt åtta olika ormarter.

Artificiellt ormgift
© Ravian van Ineveld/Princess Máxima Center

Snabbare utveckling av motgift och medicin

Även om de artificiella giftkörtlarna endast är en millimeter breda kan de vara av stor betydelse.

Bättre tillgång till ormtoxiner kommer först och främst göra det enklare och billigare att producera motgift. Forskarnas förhoppning är att det kan öka produktionen och minska antalet dödsfall och skador.

Dessutom kan det artificiella ormgiftet även hjälpa till i utvecklingen av ny medicin till olika sjukdom.

Ett speicellt enzym från den brasilianska huggormen används redan i dag för att minska risken för hjärtsvikt efter en hjärtattack, och flera forskningsprojekt använder sig redan av farliga gifter till behandling av allt från cancer till blodproppar.

Genom att kunna massproducera giftämnen i ett laboratorium utvecklingen snabbas på - och kanske kan dessa giftiga cocktails leda till att rädda miljontals människors liv.

Läs också:

Medicinsk teknik

Forskare vill ge synskadade tillbaka synen

14 minuter
Medicinsk teknik

Galet eller genialt: Forskare ska hitta ungdomens källa i permafrosten

5 minuter
Medicinsk teknik

Nu ska vi vaccineras mot ångest

16 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj