Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

VÆSKER topbillede
Medicin - Läkemedel

Världens dyraste droppar

Vätskor kan ha unika effekter som gör dem extremt värdefulla. Till exempel innehåller skorpionens gift sällsynta ämnen som kan behandla cancer. LSD är en annan dyr vätska som är eftertraktad för sin psykedeliska effekter. Läs mer i vår lista.

Skorpiongift

? Pris per liter: Cirka 88 miljoner kronor

Varje gång skorpionen sticker i ett byte utsöndras gift till ett värde av 130 kronor. Det är priset för de 1,5 miljondels liter gift som finns i ett stick.

Med ett marknadspris på knappt 88 miljoner kronor per liter är skorpiongift världens dyraste vätska. Det höga priset beror på att giftet innehåller ämnen som används för medicinska ändamål. Vissa ämnen kan exempelvis användas till att diagnosticera och behandla multipel skleros och cancer.

Tydligen kan giftet också ge ett beroendeframkallande rus. Unga indier låter sig stickas med vilje och skorpionhandlare tjänar pengar på att sälja stick med de dyraste dropparna i världen.

Kobragift

? Pris per liter: Cirka 347 000 kronor.

Ett bett av monokelkobran förlamar din andningsmuskulatur så att du dör av syrebrist. Det farliga giftet kostar en förmögenhet eftersom det innehåller ämnen som lindrar smärta hos patienter med cancer och ledgångsreumatism.

Ormarna föds upp på stora farmar och ett kilo gift kräver 10 000 kobror som ”mjölkas” regelbundet under fyra till sex veckor.

LSD (lysergsyrediethylamid)

? Pris per liter: Cirka 280 000 kronor

LSD är en populär drog som förstärker och snedvrider sinnena. Ämnet utvecklades av den schweiziske kemisten Albert Hofmann som testade det på sig själv och beskrev de psykedeliska effekterna.

Innan ämnet förbjöds på 1960-talet marknadsfördes det som en medicin mot flera psykiatriska sjukdomar. Ämnet har dock ingen känd medicinsk effekt och kan i själva verket trigga långvariga psykoser.

Kolla in priserna på sju andra dyra vätskor

Få hela topp 10-listan över världens dyraste vätskor och se bland annat var BLÄCK TILL SKRIVARE hamnar på listan:

Läs också:

Läkemedel

Cannabis används för att behandla dessa fyra allvarliga sjukdomar

3 minuter
Läkemedel

Hur fungerar en stelkrampsvaccination?

1 minut
Läkemedel

Undermedel botar migrän

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj