Atombomber utlöser inte bara enorma explosioner och glödheta temperaturer, utan även stora mängder radioaktiv strålning. Strålningen utgör faktiskt 15 procent av energiutlösningen från en atombomb.
Radioaktiv strålning kan åsamka människokroppen flera skador beroende på dess intensitet – allt från håravfall och försvagning av immunförsvaret till inre förstörelse av dna, celler, blodkärl och organ.
Strålningen består bland annat av radioaktiv jod, vilket gör sköldkörteln extra sårbar. Körteln tar konstant upp jod för att framställa viktiga hormoner, men den kan inte skilja mellan stabila och radioaktiva varianter.
Om kroppen utsätts för radioaktiv jod tas den därför upp i sköldkörteln, vilket bland annat ökar risken för att utveckla cancer.
Piller stänger ute strålningen ur kroppen
Den radioaktiva joden kan dock hållas borta med hjälp av piller. Jodtabletter med en hög dos på minst 50 milligram innehåller stabil jod i form av kaliumjodid, som mättar sköldkörteln med jod. På så sätt förhindras kroppen att ta upp den radioaktiva varianten, som i stället utsöndras via njurarna.
Jodtabletter skyddar dock inte mot andra utsläppta radioaktiva ämnen från kärnkraftverk eller kärnvapen, exempelvis cesium-137 och strontium-90, och därför kan pillren inte att ge ett heltäckande skydd i samband med radioaktiva utsläpp.