Nytt vaccin krossar zika

Tusentals spädbarn har fått hjärnskador av det fruktade zikaviruset, som fortfarande sprider sig. Men nu har forskarna utvecklat att banbrytande vaccin som stoppar viruset.

På rekordtid har forskare utvecklat ett nytt genetiskt vaccin mot zika.

© Nacho Doce/Reuters/Scanpix

Under 2015 började barn med små och deformerade huvuden dyka upp på brasilianska förlossningsavdelningar. Läkarna anade inte då att det var början på ett explosivt utbrott av det myggburna zikaviruset.

I dag har cirka 5 000 barn fötts med abnormt små huvuden i Brasilien och över 70 andra länder har också drabbats av viruset som kan vara dödligt om det infekterar gravida.

Forskare skapar vaccin på rekordtid

Men i takt med att zika har brett ut sig i en häpnadsväckande hastighet har världens främsta forskare givit sig in i kampen om att stoppa viruset. På rekordtid har de skapat ett helt nytt vaccin som verkar fungera.

Forskarna har skapat ett så kallat DNA-vaccin som lurar kroppens celler att bilda vissa av de proteiner som sitter på zikavirusets yta. När immunförsvaret stöter på zika-proteinet bildar det ett målinriktat försvar av antikroppar som snabbt kan aktiveras om ett äkta zikavirus når in kroppen.

Apor blev immuna mot zika

Forskarna har provat sitt nya vaccin på 18 så kallade rhesus-apor. Åtta veckor efter vaccineringen var 94 procent av aporna immuna mot zika.

Nu testar forskarna vaccinet på frivilliga försökspersoner i de amerikanska delstaterna Maryland och Georgia - och om det visar sig vara lika effektivt på människor har zika snart mött sin överman.