Ett migränanfall kan vara allt från fyra timmar till tre dygn och värken skiljer sig från vanlig huvudvärk genom att ge många olika symptom.

Ny medicin förebygger migrän

Huvudet dunkar och smärtan förstärks av ljud och ljus. 1,3 miljoner svenskar lider av migrän, men nu kan en ny behandling göra många helt fria från anfall.

13 september 2018 av Af Gorm Palmgren

Länge trodde forskarna att migrän utlöstes när blodådrorna i hårbotten utvidgade sig, vilket gjorde att blodet kunde rusa fram genom huvudet.

I dag vet de att den smärtsamma huvudvärken beror på en av nervernas signalmolekyler, CGRP.

Hos de flesta människor är CGRP helt harmlöst, men hos migränpatienter leder det till att känselnerverna i huvudet är extremt känsliga och upplever minsta påverkan som smärta. 

Läkaren Peter Goadsby från King’s College Hospital i London har nu utvecklat en så kallad antikropp som slår ut signalmolekylen. På så sätt kan migränen bromsas innan ett nytt anfall inträffar.


Var fjärde slapp anfall

Effekten har dokumenterats i ett försök med 955 migränpatienter som injicerades med antikroppen en gång i månaden under ett halvt år.

Patienterna hade som utgångspunkt migrän mellan fyra och 14 dagar i månaden, men efter försöket hade deras månatliga migrändagar i genomsnitt minskat till 3,5 dagar.

47 procent av deltagarna upplevde som minst en halvering av antalet dagar med migrän och 26 procent blev helt botade från sin migrän.

Det nya läkemedlet finns redan på den amerikanska marknaden under namnet erenumab och väntas godkännas i EU under 2019.

I jämförelse med existerande migränmediciner har erenumab den fördelen att den bara ska tas en gång per månad och att biverkningarna är betydligt färre.


Tre nya migränmedel är på gång

Erenumab är ett av tre nya typer av migränmedicin som antingen förebygger anfall eller dämpar akuta migränsmärtor.

I Illustrerad Vetenskap nr. 16 kan du se hur de nya medicinerna verkar. Där kan du också läsa vad du bör undvika att äta och dricka om du lider av migrän.

Om du beställer nu får du ett riktigt bra erbjudande:

  • En blodtrycksmätare – så att du kontinuerligt kan kolla om ditt hjärta fungerar som det ska
  • Din geniala kropp – en digital specialutgåva som förklarar hur du ska hålla hjärtat i form och vilka symptom du ska vara uppmärksam på
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap – så är du uppdaterad på den senaste forskningen

Slå till nu och få hela paketet för bara 89:-

TA DEL AV ERBJUDANDET HÄR

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: