P-pille top

Hormonella preventivmedel ökar risken för depression

Det finns ett klart samband mellan användning av hormonella preventivmedel som exempelvis p-piller och en ökad risk för klinisk depression. Det visar en stor ny dansk studie som har samlat in data från över en miljon kvinnor.

6 oktober 2016 av Nanna Vium

Kvinnor som använder hormonella preventivmedel som p-piller, p-ring, mini-piller, p-plåster eller hormonspiral löper en markant större risk för att drabbas av depression – och den relativa risken ökar ju yngre kvinnan är.

Det viser en ny, stor dansk registerstudie från Köpenhamns Universitet som nyligen presenterades i den erkända vetenskapliga tidskriften JAMA Psychiatry.

Risken ökar med 40 procent

Forskarna bakom studien har gått igenom data från en miljon danska kvinnor i åldern 15-34 år över en 13-årsperiod för att undersöka vad som händer med kvinnor när de påbörjar hormonell prevention.

Det samlade resultatet visar att kvinnor i åldersgruppen 15-34 år generellt har en 40 procents ökad risk för klinisk depression sex månader efter starten av hormonella preventionmedel.

Artificiella hormoner påverkar hjärnan

Hos tonårsflickor i åldern 15-19 år är sambandet extra markant. Där ökar risken med hela 80 procent om de börjar med p-piller.

Øjvind Lidegaard, en av världens ledande experter inom området och huvudansvarig bakom studien, förklarar att hormonell prevention innehåller två artificiella kvinnliga könshormoner som motsvarar kvinnans eget östrogen och progesteron.

De konstgjorda könshormonen påverkar samma centrum i hjärnan som påverkas av de naturliga könshormonerna. Hos vissa kvinnor utlöser det en depression – speciellt i tonåren, då man redan är känslig för hormonella förändringar.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: