Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Herpes
© Shutterstock
Medicin - Läkemedel

Herpesvaccin är på väg

Amerikanska forskare har hittat ett ämne, som inte bara kan förbygga herpes, utan dessutom bota personer som har smittats av den tidigare obotliga plågan.

Det kittlar i mungipan och kliar i skrevet när herpesviruset vaknar ur dvalan och kikar fram från sitt gömställe i kroppens nervsystem.

Fyra miljarder människor världen över bär på viruset, som flyttar in permanent i kroppen efter att kyssar och sex har släppt in det.

Men nu har forskare som tur är hittat ett effektivt botemedel, som stänger ute herpesvirus.

Virus går i dvala

När du väl har smittats av herpes simplex virus (HSV) flyttar viruset in i kroppen permanent, och hittills har man inte lyckats hitta något sätt att bil kvitt viruset igen.

I kroppen infekterar viruset nervceller, där det går i dvala. I det stadiet upplever den smittade inga symptom.

Men olika faktorer – bland annat stress – kan väcka viruset till liv. I vaket tillstånd förflyttar sig viruset ut ur nervcellerna och infekterar hudceller i stället.

I hudcellerna är viruset aggressivt. Det förökar sig häftigt och får cellen att sprängas, Det utlöser de blåsor vi känner igen som förkylningssår.

Vaccin avväpnar virus

Det nya vaccinet, som framgångsrikt har testats på både marsvin och makaker, är ett så kallat trivalent vaccin. Det innebär att det innehåller tre vapen mot HSV-viruset.

Vaccinet bildar tre sorters antikroppar, som binder sig till vissa proteiner på virusets yta och avväpnar viruset.

Det ger immunförsvaret möjlighet att angripa viruset, som normalt är dolt för kroppens naturliga försvar.

Lovande djurförsök

Vaccinet har testats på marsvin, i ett försök där 36 friska djur vaccinerades. Därefter infekterades de med HSV-2 (den herpestyp som angriper könsdelarna).

Bara ett av de smittade djuren drabbades av ett herpesutbrott.

I en kontrollgrupp, som inte hade vaccinerats, slapp bara ett av 24 marsvin undan herpes efter att ha utsatts för smittan.

Möjligt botemedel på marknaden om tio år

Nästa steg för forskarna blir att testa det nyutvecklade vaccinet på människor.

Om de försöken blir lika framgångsrika och allt går planenligt, kan vi ha ett effektivt vaccin mot herpes på marknaden inom tio år.

Förhoppningen är att vaccinet inte bara ska förebygga smitta, utan att det även kan se till att viruset hålls i konstant dvala hos redan smittade personer, som därmed slipper herpesutbrott.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj