Shutterstock
sperma

Helt ny metod blockerar sperma utan hormoner och biverkningar

Ny seglivad gel bromsade en miljard spermier i livmoderhalsen på får. Nu hoppas forskare att metoden ska bli ett alternativ till hormonella preventivmedel med många biverkningar för människor.

Ett helt nytt sätt att förhindra graviditet, som bara använder naturliga, icke-hormonella ingredienser, kan kanske snart se dagens ljus.

Det är åtminstone slutsatsen i en studie publicerad av forskare från KTH, Kungliga Tekniska högskolan, som har lyckats förstärka slembarriären i livmoderhalsen på ett antal får, med hjälp av en speciell gel.

Därmed hoppas de också att metoden ska kunna bli ett lovande alternativ till spermadödande krämer och hormonella preparat med många biverkningar, som p-piller.

Stärker den naturliga slembarriären

Gelen i studien innehåller ett naturligt ämne kallat kitosan, som utvinns ur något så naturligt som svampar eller krabbskal.

Ämnet binder sig till vissa proteiner, som utsöndras i livmoderhalsens eget, klistriga slem och hjälper till att skapa sekretets smörjande egenskaper.

Bindningen mellan kitosan och proteinerna i livmoderhalsen gör den naturliga slemmuren tjockare, så att den förhindrar att spermierna kan tränga sig förbi och ta sig in till äggledarna, där befruktningen sker.

På så sätt övertar forskarna det extrema utsöndringsförlopp som redan utspelas i den 2–3 centimeter långa livmoderhalsen, där bara en liten procentandel av spermierna släpps igenom den klistriga substansen.

Spermier genomför 72 ­timmars extremlöpning

När mannen får utlösning skickas 200 000 000 spermier ut på världens tuffaste simtur. De har högst två till tre dagar på sig att nå fram och resan ska synkroniseras med att ägget mognar. Bara en av dem kommer i mål.

claus lunau & DENNIS KUNKEL/Spl

Slidan angriper sperman - 200.000.000 spermier

Sperman sprutas in i slidans sura miljö som bekämpar bakterier, men som även är ogästvänlig för spermier. Svansen och slidans sammandragningar leder snabbt de starkaste spermierna rätt.

claus lunau & DENNIS KUNKEL/Spl

Livmoderhalsen spärrar - 1 000 000 spermier

Mer än 99 procent av spermierna fastnar i slemmet i den två till tre centimeter långa livmoderhalsen. Men de spermier som lyckas frigöra sig visas på rätt väg av långa slemmolekyler.

claus lunau & DENNIS KUNKEL/Spl

Livmodern är ett vägskäl - 100 000 spermier

I livmodern ska spermierna välja vilken äggledare de ska simma mot – men det finns bara ett moget ägg i en av dem. Rytmiska rörelser på den sida där ägget finns hjälper dem på rätt väg.

claus lunau & DENNIS KUNKEL/Spl

Äggledargången stängs - 100 spermier

För att komma in i äggledaren ska spermierna ta sig igenom en öppning som är så smal att de nästan bara kan passera en i taget. Bara de med den mest optimala simstilen slipper igenom.

claus lunau & DENNIS KUNKEL/Spl

Spermie mognar i äggledare - 3 spermier

Spermierna fäster sig vid äggledarens vägg, där de mognar. När ägget frigörs simmar de det till mötes. De leds rätt av ökande temperaturer och särskilda doftämnen som ägget utsöndrar.

claus lunau & DENNIS KUNKEL/Spl

Ägget förseglas - 1 spermie

När den första spermien når fram till ägget utsöndrar den enzymer som löser upp äggets membran. Så snart den har fått in huvudet förseglas ägget så att inga andra spermier kan komma i mål.

claus lunau & DENNIS KUNKEL/Spl

Bara två trängde igenom

I det svenska försöket använde forskarna en Injektionsapplikator till att föra in gelen i skidan på åtta tackor med ägglossning. En timme senare inseminerade de fåren med en miljard spermier.

Då såg de hur gelen utgjorde en effektiv mur, att spermierna bara lyckades ta sig igenom livmoderhalsen hos ett enda av de åtta fåren. Och det var alltså bara två av en miljard spermier som simmade igenom det slemmiga hindret.

Forskarna konstaterade dessutom att medlet inte skapade inflammation i slidväggarna, vilket annars kan vara risken med andra, icke-hormonella preventivmedel.

Nästa steg blir att undersöka om slemmuren kan hålla tätt under parning och att till sist testa det på människor.