Kur mot skallighet är snart här

Goda nyheter för män med hår som börjar bli glest på knoppen: Forskare kan ha en kur mot håravfall inom en mycket snar framtid.

© Shutterstock

Hårfästet kryper allt högre upp och mittbenan blir allt bredare. Med åldern drabbas de flesta män av håravfall – inte sällan med sårad fåfänga och dåligt humör som följd.

Men nu kan lösningen på mäns hårproblem visa sig vara inom räckhåll.

Kur mot håravfall hittad av en slump

Av en slump har forskare vid Columbia University hittat ett ämne som kan få hår att växa snabbare och bli kraftigare.

Våra hårsäckar är antingen aktiva eller i dvala och när många går i dvala samtidigt blir håret glesare.

Det nya ämnet fungerar genom att påverka enzymer i hårsäckar som är inaktiva och kan på så sätt "väcka" det sovande håret. Ämnet hämmar de så kallade januskinas, JAK. Det sätter fart på hårsäckens naturliga uppvakningsprocess – fast med ökad hastighet.

Genom att hämma ett visst enzym kan forskarna få hår att växa.

Möss älskar hårbehandlingen

Inledande försök på möss har varit mycket framgångsrika. Skalliga möss behandlades i fem dagar med hårmedlet. Under tio dagar efter det växte det ut nytt och tjockare hår, medan de obehandlade mössen förblev skalliga.

De två ämnena som redan finns på marknaden har fungerat över förväntan på möss.

Två av de så kallade JAK-hämmande ämnena, som kan aktivera hårsäckarna igen, används redan. Det ena (Ruxolitinib) används mot blödarsjukdomar, och det andra (Tofacitinib) används mot artros.

Hjälper också cancerpatienter med håravfall

Läkemedlen har testats på människohår och det ser ut som om de fungerar. Nu ska fortsatta försök ge större kunskap om i vilken grad de kan motverka skallighet.

Om JAK-hämmande ämnen kommer ut på marknaden är det inte bara skalliga män som kan dra fördel av det. Även cancerpatienter i cellgiftsbehandlingar och personer vars immunsystem angriper hårsäckarna kan få tillbaka håret.