Vad är CRISPR?
CRISPR är ett genetiskt verktyg som gör att forskare med hög precision kan förändra gener i alla organismer på ett både billigt och effektivt vis.
CRISPR, en förkortning av engelska clustered regularly interspaced short palindromic repeats, är kopior av små virusfragment som finns i bakteriers dna. Bakterierna använder dem för att känna igen elakartade virus.
När det skadliga viruset identifieras förstör bakterierna viruset med enzymet Cas9, som kan klippa av viruset och på så vis oskadliggöra det.
CRISPR upptäcktes av en slump av en grupp japanska forskare redan år 1987. Det var dock först år 2012 som potentialen hos bakteriernas inbyggda antivirussystem upptäcktes.
Då visade de två biokemisterna Jennifer Doudna och Emmanuelle Charpentier, som kommer från USA respektive Frankrike, att CRISPR kunde programmeras om för att även förändra gener hos växter, djur och människor.
Sedan genombrottet har CRISPR-tekniken använts i över 300 000 vetenskapliga studier runtom i världen. Det har öppnat för en helt ny värld av vetenskapliga genombrott – men även en lång rad etiska dilemman.