Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

VACCINATION

3 goda skäl att vaccineras

Det finns många bra argument till varför man ska vaccinera sig – och inga emot. Biverkningarna av MPR-vaccinet är exempelvis obetydliga jämfört med barnsjukdomarna i sig.

Shutterstock

1. Du är skyddad

Genom ett litet stick får du eller ditt barn ett skydd mot sjukdomar som kan vara livshotande. MPR-vaccinet skyddar exempelvis mot mässling – en sjukdom som leder till hjärnhinneinflammation hos en av 2 500 som smittas.

MPR-vaccinerade har ett 97-procentigt skydd mot mässling, påssjuka eller röda hund.

Immunförsvaret blir inte starkare av att smittas naturlig väg, som vissa felaktigt påstår. Vaccination ger samma immunitet mot ett virus eller en bakterie som man får genom att man har haft sjukdomen.

2. Du löper mindre risk

Forskarna har inte registrerat några dödsfall till följd av själva vaccinationen och allvarliga biverkningar är extremt sällsynta.

De vanligaste följderna av MPR-vaccinet är främst ömhet och måttligt feber. Fem procent av de som vaccinerats får hudutslag i några dagar.

I jämförelse är risken med de sjukdomar som vaccinet skyddar mot betydligt större. Mässling orsakade 89 780 dödsfall i världen 2016.

3. Du hjälper de svagaste

Vaccin innehåller antingen döda eller försvagade delar av virus och bakterier och är därför ofarliga för friska människor.

För cancerpatienter och andra som har ett försvagat immunförsvar kan vaccination dock innebära en risk, men de kan emellertid dra nytta av att andra är vaccinerade.

Ju större andel av befolkning som vaccineras, desto mindre blir risken att smittas för de som inte kan vaccinera sig. Principen kallas gruppimmunitet och genom att vaccinera dig hjälper du alltså också andra.

Läs också:

Läkemedel

Bluff gav vaccin dåligt rykte

19 minuter
Vaccination
Läkemedel

Mässlingutbrott – vaccinera dina barn nu

2 minuter
Herpes
Läkemedel

Nytt vaccin botar herpes

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj