Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan en urinblåsa spricka?

MYT ELLER FAKTA: Enligt myten dog astronomen Tycho Brahe för att han höll sig för länge så att urinblåsan sprack. Men är det överhuvudtaget möjligt?

En frisk och sund blåsa kan inte spricka bara för att man håller sig för länge utan att kissa. Det kan dock vara skadligt att hindra blåsan från att lätta på trycket om det sker för ofta.

Dels gör överbelastningen till slut att blåsan blir slapp så att den inte längre kan tömmas helt, dels ökar risken för smärtsamma urinvägsinfektioner – ett problem som särskilt förekommer hos långtradarchaufförer.

Urinblåsan är ett flexibelt ihåligt organ

Urinblåsan utvidgar sig när den fylls med urin och en vuxens urinblåsa kan innehålla upp emot en halv liter kiss åt gången. Behovet att kissa infinner sig dock redan när blåsan är fylld till hälften. Små nervceller på urinblåsans insida skickar impulser till hjärnan som får musklerna runt urinröret att öppna sig.

© Ken Ikeda madsen & Shutterstock

Kissnödighet uppstår när nervceller på blåsans innersida skickar besked till hjärnan om att blåsan håller på att bli full.

För att därefter hålla sig krävs det ett medvetet beslut om att spänna den slutmuskel som sitter mellan blåsan och urinledaren.

Om man försöker hålla sig trots smärtorna i blåsan kommer nervsystemet till slut att ignorera ordern – och så kissar man på sig.

Blåsan skyddar sig själv mot att spricka

  • Nervceller i blåsan (röd cirkel) registrerar när den håller på att bli full. Via ryggmärgen skickas besked till hjärnan som upplever kissnödighet.

  • Hjärnan beslutar om det går att kissa nu. Om så inte är fallet skickar den besked till slutmusklerna om att inte släppa ut urinen.

  • Slutmusklerna lyder order och kniper ihop under lång tid. Till slut ger de dock upp och tömmer blåsan innan den tar skada.

I vissa extrema fall har blåsan hos mycket berusade personer brustit när alkoholen har satt alla normala kroppsliga funktioner ur spel – däribland förnimmelsen av kissnödighet.

Förutom svårt berusade personer riskerar människor med en konstgjord blåsa gjord av exempelvis tarmvävnad att blåsan spricker. I det fallet är de receptorer som registrerar hur mycket vätska som finns i blåsan satta ur spel.

Därför är det avgörande att patienterna själva noga kontrollerar hur mycket de dricker så att de vet när det är tid att kissa.

Urinen rinner ut i bukhålan om blåsan spricker. Det är smärtsamt men oftast ofarligt eftersom läkarna i dag kan pumpa ut vätskan och laga skadan.

Den danske astronomen Tycho Brahe dog plötsligt år 1601. Forskare undersökte 2010 hans skelett och upptäckte att orsaken troligen var en infektion i blåsan.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

103 minuter
diabetes
Medicin

Plåster med nålar håller diabetes i schack

2 minuter
Medicin

Cancer: Ny metod ska säkerställa bättre strålbehandling

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj