Shutterstock
Full urinblåsa

Kan urinblåsan spricka om du håller dig för länge?

Enligt myten dog astronomen Tycho Brahe för att han höll sig för länge så att urinblåsan sprack. Men är det överhuvudtaget möjligt att urinblåsan spricker?

Sprucken urinblåsa

En frisk och sund blåsa kan inte spricka bara för att man håller sig för länge utan att kissa. Det kan dock vara skadligt att hindra blåsan från att lätta på trycket om det sker för ofta.

Dels gör överbelastningen till slut att blåsan blir slapp så att den inte längre kan tömmas helt, dels ökar risken för smärtsamma urinvägsinfektioner – ett problem som särskilt förekommer hos långtradarchaufförer.

Urinblåsan är ett flexibelt ihåligt organ

Kissnödighet uppstår när nervceller på blåsans innersida skickar besked till hjärnan om att blåsan håller på att bli full.

För att därefter hålla sig krävs det ett medvetet beslut om att spänna den slutmuskel som sitter mellan blåsan och urinledaren.

Urinblåsan - kan urinblåsan spricka?

Urinblåsan utvidgar sig när den fylls med urin och en vuxens urinblåsa kan innehålla upp emot en halv liter kiss åt gången. Behovet att kissa infinner sig dock redan när blåsan är fylld till hälften. Små nervceller på urinblåsans insida skickar impulser till hjärnan som får musklerna runt urinröret att öppna sig.

© Ken Ikeda Madsen

Om man försöker hålla sig trots smärtorna i blåsan kommer nervsystemet till slut att ignorera ordern – och så kissar man på sig.

Blåsan skyddar sig själv mot att spricka

Urinblåsans nervceller
© Ken Ikeda Madsen

Nervceller i blåsan registrerar urinblåsan är full

Nervceller i blåsan (röd cirkel) registrerar när den håller på att bli full. Via ryggmärgen skickas besked till hjärnan som upplever kissnödighet.

Urinblåsan signalerar till hjärnan
© Ken Ikeda Madsen

Hjärnan får besked om att personen behöver kissa

Hjärnan beslutar om det går att kissa nu. Om så inte är fallet skickar den besked till slutmusklerna om att inte släppa ut urinen.

Hjärnan signalerar till slutmusklerna
© Ken Ikeda Madsen

Slutmusklerna lyder hjärnan - till en viss punkt

Slutmusklerna lyder order och kniper ihop under lång tid. Till slut ger de dock upp och tömmer blåsan innan den tar skada.

Alkohol kan leda till sprucken urinblåsa

I några fall har blåsan hos mycket berusade personer brustit när alkoholen har satt alla normala kroppsliga funktioner ur spel – däribland förnimmelsen av kissnödighet. Det är dock extremt sällsynt.

Förutom svårt berusade personer riskerar människor med en konstgjord urinblåsa gjord av exempelvis tarmvävnad att urinblåsan spricker. I det fallet är de receptorer som registrerar hur mycket vätska som finns i urinblåsan satta ur spel.

Därför är det avgörande att patienterna själva noga kontrollerar hur mycket de dricker så att de vet när det är dags att kissa.

Urinblåsan kan också spricka om man råkar ut för en olycka och får en kraftig stöt mot en fylld urinblåsa.

En sprucken blåsa går att behandla

Om urinblåsan spricker rinner urinen ut i bukhålan. Det är smärtsamt men oftast ofarligt eftersom läkarna i dag kan pumpa ut vätskan och åtgärda skadan.

Om urinen inte pumpas ut kan det leda till svåra infektioner.

Tycho Brahe - sprucken urinblåsa

Den danske astronomen Tycho Brahe dog plötsligt år 1601. Forskare undersökte 2010 hans skelett och upptäckte att orsaken troligen var en infektion i blåsan.

© Shutterstock