Fecal transplant in bowel

Injicerad avföring gör magen frisk

Finska läkare sprutar in avföring i tarmsystemet på patienter med besvärliga bakterieinfektioner.

Normalt kommer avföring ut ur tarmen, men nu har finska läkare vänt bilden och för i stället in avföring andra hållet, från ändtarmen och en och en halv meter upp i tarmsystemet. Det är dessutom inte patientens egen avföring det är fråga om.

Eero Mattila vid Helsingforsuniversitetet har utfört den så kallade fecesimplantationen på tarmpatienter med motsträviga bakterieinfektioner, som inte gått att komma till rätta med genom antibiotikabehandling. Den främmande avföringen gjorde underverk och botade 94 procent av patienterna på tre månader.

Det goda resultatet beror på att de 20–30 milliliterna implanterad avföring innehåller i storleksordningen 10000000000 bakterier, och då dessa kommer från en donator utan magproblem, representerar de alltså en sund tarmflora.

Efter att de ”goda” bakterierna med hjälp av endoskop hade förts upp i tarmen, lyckades de kolonisera denna och konkurrera ut de sjukdomsframkallande bakterierna. På så sätt överfördes donatorns sunda tarmflora till patienten, som blev av med sina magbesvär.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: