Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Medicin

Har åderlåtning fungerat?

Åderlåtning verkar dramatiskt. Vad gick behandlingen ut på, och hur fungerade den?

Åderlåtning är en av de äldsta formerna av läkarbehandling som man känner till. Den har använts sedan forntiden och har ansetts vara ett i det närmaste ofelbart läkemedel mot praktiskt taget alla former av sjukdomar. En åderlåtning innebär att man öppnar en ven och tappar ut blod. Det användes speciellt i samband med febersjukdomar, då man ansåg att patienten kyldes av via tappningen. I vissa fall fortsatte man tills den sjuke svimmade. Ända in på 1800-talet var åderlåtning en vanlig behandlingsform, speciellt i samband med lung- och njurinflammation. Det började dock bli omodernt, när en tysk läkare 1849 påvisade att åderlåtning i varje fall vid lunginflammation gjorde betydligt mer skada än nytta. Det finns dock enstaka sjukdomar där åderlåtning har någon effekt och används än idag. Det gäller till exempel vid sjukdomen polycytemi, då patienten producerar för många blodkroppar. Detta leder till att blodet blir för tjockt, vilket markant ökar risken för blodpropp.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

44 minuter
Spray vaccin och virus
Medicinsk teknik

Sprayvaccin skyddar lungorna mot cancer och coronavirus

3 minuter
Nedkylda stamceller
Medicinsk teknik

Stamceller kan utplåna världens sjukdomar

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj