Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Grisar har fått odlade lungor

Fyra grisar har fått sin ena lunga utbytt mot ett artificiellt substitut. Djuren levde vidare med sina nya organ med goda resultat och framgången ger forskarna hopp om att vi kan odla nya organ till människor inom överskådlig framtid.

Joan Nichols/Uni. of Texas

För första gången har man lyckats byta ut lungor hos grisar mot odlade organ.

En forskargrupp vid University of Texas Medical Branch i USA skapade de konstgjorda lungorna genom att ta ut lungor från grisar och rensa dem från celler så att det bara fanns kvar en struktur av proteiner. Strukturen användes som skelett i de nya organen.

Därefter tog man ut celler från lungor och blodkärl hos de grisar som skulle få de nya lungorna.

I en så kallad bioreaktor fick cellerna växa på skelettet, och efter 30 dagar opererades de odlade lungorna in i grisarna.

Bioreaktorer är ­apparater som ger celler möjlighet att utvecklas. De försörjer cellerna med de nödvändiga näringsämnena.

Fyra grisar fick sin vänstra lunga utbytt mot en ny. Forskarna lät grisarna leva i tio timmar, två veckor, en månad respektive två månader

När forskarna därefter dissekerade grisarna kunde de se hur de nya organen utvecklats över tid.

Människor ska få 3D-utskrivna lungor

Resultaten visade att lungorna inte stöttes bort av grisarnas immunförsvar utan snabbt fick förbindelse med grisarnas naturliga blodcirkulation så att de fick tillförsel av syre och näringsämnen.

De goda resultaten väcker hopp om att odlade lungor kan bli en lösning för människor inom tio år.

Då kommer skelettet till lungorna inte att komma från en organdonator utan skapas med hjälp av en 3D-skrivare.

Metoden kan både lösa problemet med brist på organ och motverka att de transplanterade organen stöts bort av patientens immunförsvar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj