Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Framtidens stressvaccin kan finnas i jorden

Amerikanska forskare har hittat en fettmolekyl som gör kroppen immun mot stress. Molekylen finns i en jordbakterie och upptäckten betyder att forskarna har kommit ett stort steg närmare ett vaccin.

Shutterstock

Det har kallats en av den tjugoförsta århundradets största epidemier av Världshälsoorganisationen, WHO, och kostar årligen miljoner i förlorade arbetsdagar världen över.

Arbetsrelaterad stress och de sjukdomar som följer i kölvattnet är en enorm hälso- och samhällsbelastning.

Stresshormoner, som kortisol och adrenalin, sätter hjärnans larmcentral, amygdala, på övertidsarbete och påverkar allt från hjärtat till regleringen av inflammation i kroppen.

Men amerikanska forskare från University of Colorado at Boulder kan äntligen ha hittat lösningen – under jordens yta.

Bakterie sitter inne med receptet

En tidigare studie från 2017 visar att en helt vanlig jordbakterie kallad Mycobacterium Vaccae har en stressdämpande och antidepressiv effekt på möss.

I studien injicerade forskarna bakterien i möss och utsatte dem sedan för stress. Efter det kunde forskarna observera hur bakterien motverkade det de själva kallar "PTSD-liknande symtom" och andra stressreaktioner som exempelvis inflammation.

Forskarna registrerade också hur de möss som hade behandlats med bakterien var mindre ångestfyllda när de utsattes för stress igen.

Vaccin till stressande yrkesgrupper

Hittills har forskare inte kunnat avgöra varför bakterien gör mössen mer motståndskraftiga gentemot stress. Men en studie visar att en speciell fettsyra i bakterien kallad 10(z)-hexadecenoic acid ligger bakom den läkande effekten.

Enligt forskarna fungerar fettsyran genom att binda sig till vissa signalmottagare på kroppens celler, så kallade PPAR-receptorer, och därmed blockera den kaskad av processer som bland annat skapar inflammation i kroppen.

Målet är nu att använda den kunskapen till att utveckla ett stressvaccin, som exempelvis kan erbjudas soldater och andra i särskilt stressfyllda yrken.

Läs också:

Sjukdomar

Amerikanska forskare: Solljus bekämpar coronaviruset effektivt

3 minuter
Hjärnan

13 saker du inte visste om mardrömmar

6 minuter
cancer och stress
Medicin

Ny forskning: Stress förvärrar cancer

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj