Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Framkallar artificiella sötningsmedel cancer?

Påståendet om att artificiella sötningsmedel är cancerframkallande kan spåras till 1996 och har sedan dess skapat häftig debatt. Även om i stort sett alla studier har frikänt medlet är långtidseffekterna av det fortfarande relativt okända.

Shutterstock

Konstgjorda sötningsmedel är antingen syntetiska eller naturliga ämnen som har ett kaloriinnehåll motsvarande det hos vanligt socker, men som är mycket sötare. Därför kan även väldigt små doser söta exempelvis en light-läsk utan att tillföra kalorier.

År 1996 hävdade den amerikanske neurologen John Olney att sötningsmedlet aspartam var cancerframkallande. Hans argument var att antalet hjärntumörer ökat sedan godkännandet av aspartam 1981.

Både Coca-Cola Light och Zero är sötade med aspartam. Flera undersökningar visar att ämnet är ofarligt att inta i rimliga mängder.

Det orsakade en våldsam debatt, men i stort sett alla undersökningar har därefter frikänt aspartam som cancerframkallande, och mer än 100 hälsovårdsmyndigheter runt om i världen tillåter i dag sötningsmedel i livsmedel.

Många forskare är dock eniga om att långtidseffekterna på hälsan ännu inte är tillräckligt belysta.

© Shutterstock

Aspartam är ett syntetiskt sötningsmedel som innehåller lika många kalorier som socker – men är 200 gånger sötare.

Det finns ett acceptabelt dagligt intag

Utifrån all samlad forskning uppskattar de två största myndigheterna för livsmedelssäkerhet i västvärlden, EFSA i Europa och FDA i USA, att aspartam är oskadligt under gränsvärdena.

Gränsvärdena kallas även "rekommenderat dagligt intag" (RDI) och fastställs av toxikologer. I EU ligger RDI på 40 milligram per kilo kroppsvikt.

Det innebär att en person som väger 70 kilo inte bör inta mer än 2 800 milligram aspartam om dagen.

Sötningsmedel undersöks fortfarande

Den 13 maj 2019 publicerade Europeiska myndigheten för livsmedelssäkeret (EFSA) att de kommer att samla in en stor mängd data om olika sötningsmedel.

Syftet med insamlingen är att utvärdera de sötningsmedel som godkändes för användning i livsmedel före den 20 januari 2009.

Deadline för när datainsamlingen skulle vara klar har skjutits upp flera gånger. Nu är det aktuella datumet i slutet av 2020, skriver EFSA.

Läs också:

Sjukdomar

Gåtfull sjukdom förlamar barn i USA

19 minuter
Influensa 2020
Sjukdomar

Influensa 2020 - här är allt du behöver veta om virus och och årets säsong

10 minuter
Immun coronavirus
Sjukdomar

Forskare: Så ofta kan du bli smittad av det nya coronaviruset

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj