Framkallar artificiella sötningsmedel cancer?

Påståendet om att artificiella sötningsmedel är cancerframkallande kan spåras till 1996 och har sedan dess skapat häftig debatt. Även om i stort sett alla studier har frikänt medlet är långtidseffekterna av det fortfarande relativt okända.

Shutterstock

Konstgjorda sötningsmedel är antingen syntetiska eller naturliga ämnen som har ett kaloriinnehåll motsvarande det hos vanligt socker, men som är mycket sötare. Därför kan även väldigt små doser söta exempelvis en light-läsk utan att tillföra kalorier.

År 1996 hävdade den amerikanske neurologen John Olney att sötningsmedlet aspartam var cancerframkallande. Hans argument var att antalet hjärntumörer ökat sedan godkännandet av aspartam 1981.

Både Coca-Cola Light och Zero är sötade med aspartam. Flera undersökningar visar att ämnet är ofarligt att inta i rimliga mängder.

Det orsakade en våldsam debatt, men i stort sett alla undersökningar har därefter frikänt aspartam som cancerframkallande, och mer än 100 hälsovårdsmyndigheter runt om i världen tillåter i dag sötningsmedel i livsmedel.

Många forskare är dock eniga om att långtidseffekterna på hälsan ännu inte är tillräckligt belysta.

Aspartam är ett syntetiskt sötningsmedel som innehåller lika många kalorier som socker – men är 200 gånger sötare.

Sötningsmedel undersöks fortfarande

Den 13 maj 2019 offentliggjorde Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, att de till och med den 13 september 2019 ska samla in data om olika sötningsmedel.

Syftet med insamlingen är att ompröva de sötningsmedel som godkändes för livsmedelsbruk före den 20 januari 2009.

Läs också:

Medicin

Nytt vapen lurar tuberkulos

1 minut
Sjukdomar

Ny upptäckt banar väg för botemedel mot eksem

0 minuter
AV
Medicinsk teknik

Ny teknik gör tandläkarbesöket smärtfritt

0 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!