Lamm växer, får päls, öppnar ögonen och börjar sparka när de utvecklas i en artificiell livmoder. Här efter 28 dagar 

© Flake et al.

Forskare skapar plastlivmoder

En specialutvecklad plastpåse fylld med fostervätska kan i framtiden bli räddningen för barn som är födda för tidigt.

5 december 2017

I dag läggs för tidigt födda barn i kuvöser med slangar, nålar och plaströr som går in i den lilla kroppen – ett tillstånd som påminner ytterst lite om hur foster svävar i vatten i livmodern. 

Därför har forskare från Philadelphia i USA utvecklat en konstgjord livmoder för barn som är födda mer än nio veckor för tidigt. 

Påsen med namnet Biobag är så avancerad att åtta lammfoster har utvecklats normalt i den i upp emot fyra veckor.

Anpassas till människor 

Målet med uppfinningen är att rädda fler av de barn som föds under den mest kritiska perioden från vecka 23 till vecka 25 av graviditeten. 

TITTA IN I KROPPEN med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap

Ett människofoster har vid den tidpunkten fortfarande omogna organ och ett svagt immunförsvar, och det riskerar därför att bli svårt handikappat.

Lamm efter 4 dagar

Ett barn som fötts i vecka 23 har exempelvis en överlevnadschans på 30-50 procent och löper dessutom en stor risk för invalidiserande följder som kronisk lungsjukdom eller spastisk förlamning.

Nu ska forskarna anpassa påsen till människor. Om tre till fem år räknar de med att prova Biobag på för tidigt födda barn. Ambitionen är sedan att påsen ska finnas på marknaden om tio år.

Lamm växer till sig i konstgjort fostervatten 

Forskarna testar sin plastlivmoder genom att ta ut lammfoster genom kejsarsnitt och direkt koppla navelsträngen till påsens kretslopp.

Påsen är konstruerad så att forskarna hela tiden kan övervaka och ultraljudsskanna fostret. En värmeplatta håller temperaturen konstant på 39,5 grader, eftersom ett fårs normaltemperatur är 38,5-40 grader.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: