Din hud är under konstant förändring.
Redan från det att du fyller 18 år börjar en långsam åldringsprocess, i vilken dina celler gradvis producerar mindre av proteinerna kollagen och elastin. Och det gör din hud slappare och rynkigare.
Men nu har forskare från Barbraham Institute i Cambridge hittat en metod som kan radera 30 års åldrande från våra hudceller och kanske revolutionera behandlingen av allvarliga sår i framtiden.
Känd cocktail vrider tillbaka tiden
I den nya studien använde forskarna en särskild proteincocktail känd som Yamanaka-faktorerna.
Mirakelmedlen upptäcktes för första gången av den japanske stamcellsforskaren och nobelpristagaren Shinya Yamanaka år 2007.
Han avslöjade nämligen att en grupp om totalt fyra olika proteiner kan användas till att förvandla vuxna hudceller till omogna och ospecialiserade celler – så kallade stamceller.
Vi skrev nyligen om hur Yamanaka-proteinerna har rullat tillbaka ålderstecknen i flera organ i möss. LÄS ARTIKELN HÄR!
Förvandlingen från hudcell till stamcell tar omkring 50 dagar. Men med Yamanakas metod förlorar cellerna också sin ursprungliga funktion – de slutar alltså att uppföra sig som hudceller.
Och det är ett problem om vi vill använda den speciella cocktailen till att behandla människor.
Det räckte med bara 13 dagar
I det nya försöket hittade forskarna lösningen på hur de skulle kunna använda Yamanaka-faktorerna till att rulla tillbaka hudens åldrande, utan att cellerna förlorar sin ursprungliga funktion.
Forskarna samlade in hudceller från tre olika försökspersoner på omkring 50 år. Därefter utsatte de cellerna för proteincocktailen under 13 dagar, varpå de avlägsnade proteinerna och lät cellerna växa vidare på egen hand.
När forskarna efteråt mätte olika kemiska markörer i cellernas dna, upptäckte de att de plötsligt såg ut som hudcellerna på personer som var 30 år yngre än försöksdeltagarna.
De behandlade cellerna uppförde sig också som om de var yngre. De producerade exempelvis mycket mer av det bindvävsuppbyggande kollagenet. Och när forskarna placerade dem på ett artificiellt sår i laboratoriet, lagade de öppningen väsentligt fortare än de gamla cellerna.
Forskarna hoppas att upptäckten ska leda till en helt ny behandling av exempelvis brännsår, eftersom en av fördelarna är att cellerna inte stöts bort av patienternas kropp.