Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Doping

Tour de France-cyklister som Lance Armstrong och Floyd Landis kan ha stängts av från cykelsporten i onödan. Nu visar nämligen forskning att EPO inte har någon prestationshöjande effekt.

© shutterstock
Medicin

Forskare: EPO har ingen effekt

De senaste 20 åren av häxjakt på dopade i Tour de France har varit lönlös. Nu visar nämligen forskning att injektioner med EPO inte har någon effekt hos amatörcyklister.

Hormonet erytropoetin, mer känt som EPO, är det mest omtalade dopingpreparatet under de senaste decennierna av Tour de Frances historia.

1998 uteslöts hela franska Festina-teamet ur tävlingen efter ett stort fynd av substansen och den sjufaldigt amerikanska tour-vinnaren (1999-2005) Lance Armstrong blev av med sina Tour de France-titlar efter anklagelser om doping med bland annat EPO.

Inga vetenskapliga effekter av EPO

Men forskare från nederländska Leiden Universitet är tveksamma till EPO:s positiva effekt när det kommer till de toppidrottsprestationer som krävs under Tour de France.

I en artikel i tidskriften British Journal of Clinical Pharmacology påpekar forskarna att det inte finns något vetenskapligt bevis för att EPO är prestationshöjande på ett sätt som gynnar cyklisterna.

Placebocyklister kör lika bra

Även om EPO ökar kroppens maximala syreupptagning (den så kallade VO2 max) har forskarna gjort kontrollerade kliniska försök med amatörcyklister och där inte kunnat hitta någon skillnad hos de cyklister som fick EPO och de cyklister som fick placebo.

Dessutom är det inte säkert att den cyklist som har det högsta VO2 max-värdet vinner.

Utöver det gör EPO också att blodet blir tjockare, vilket i sin tur ökar risken för blodproppar.

Läs också:

Teknik

Vad är fördelen med diskhjul?

0 minuter
Sjukdomar

Rökning ökar risken för läpp- och gomspalt

0 minuter
Sjukdomar

Borttagen blindtarm ger ökad risk för Parkinsons sjukdom trots allt

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj