Forskare: EPO har ingen effekt

De senaste 20 åren av häxjakt på dopade i Tour de France har varit lönlös. Nu visar nämligen forskning att injektioner med EPO inte har någon effekt hos amatörcyklister.

Doping

Tour de France-cyklister som Lance Armstrong och Floyd Landis kan ha stängts av från cykelsporten i onödan. Nu visar nämligen forskning att EPO inte har någon prestationshöjande effekt.

© shutterstock

Hormonet erytropoetin, mer känt som EPO, är det mest omtalade dopingpreparatet under de senaste decennierna av Tour de Frances historia.

1998 uteslöts hela franska Festina-teamet ur tävlingen efter ett stort fynd av substansen och den sjufaldigt amerikanska tour-vinnaren (1999-2005) Lance Armstrong blev av med sina Tour de France-titlar efter anklagelser om doping med bland annat EPO.

Inga vetenskapliga effekter av EPO

Men forskare från nederländska Leiden Universitet är tveksamma till EPO:s positiva effekt när det kommer till de toppidrottsprestationer som krävs under Tour de France.

I en artikel i tidskriften British Journal of Clinical Pharmacology påpekar forskarna att det inte finns något vetenskapligt bevis för att EPO är prestationshöjande på ett sätt som gynnar cyklisterna.

Placebocyklister kör lika bra

Även om EPO ökar kroppens maximala syreupptagning (den så kallade VO2 max) har forskarna gjort kontrollerade kliniska försök med amatörcyklister och där inte kunnat hitta någon skillnad hos de cyklister som fick EPO och de cyklister som fick placebo.

Dessutom är det inte säkert att den cyklist som har det högsta VO2 max-värdet vinner.

Utöver det gör EPO också att blodet blir tjockare, vilket i sin tur ökar risken för blodproppar.