Fladdermöss har koderna till sarsepidemi

Hästskonäsade fladdermöss från Provinsen Yunnan i Kina bör på versioner av sarsviruset och kan starta en ny epidemi.

© ALAMY/IMAGESELECT

Forskare har sedan 2002 letat efter värddjuret bakom sarsepidemin som dödade omkring 800 människor under loppet av två år och gjorde att många därtill insjuknade.

Enligt de kinesiska forskarna Shi Zheng-Li och Cui Jie vid Wuhan Institute of Virology är syndaren en population av häst­skonäsor som hittas i en grotta i kinesiskan Yunnanprovinsen.

Under en femårsperiod har forskarna tagit tusentals prover från fladdermössens avföring och ändtarmsöppningar.

Undersökningar visade att fladdermössen har versioner av sarsviruset som till stor del påminner om den version som ledde till att många människor dog i början av 2000-talet.

Genom att sekvensera generna från 15 virusversioner kom forskarna fram till att alla byggstenar till den mänskliga versionen av viruset finns hos hästsko­näsorna i Yunnanprovinsen.

En av populationerna med virusingredienser för att starta en ny sarsepidemi uppehåller sig bara en kilometer från den närmaste byn, och det finns absolut en risk för ett nytt utbrott, varnar forskarna.

Det första fallet av ett utbrott av sarsviruset inträffade i staden Guangdong – 1000 kilometer från grottorna, och där hittades fladdermöss med sjukdomens byggstenar.

Därför tror forskarna att det måste finnas fler fladdermuspopulationer som har viruskoder till sjukdomen.

Forskarna ska fortsätta jakten på värdar så att världen slipper ett nytt utbrott.