Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Medicin

Finns sanningsserum i verkligheten?

På film ser man ibland att man använder sanningsserum. Finns det i verkligheten eller är det bara i Hollywood?

Sanningsserum finns faktiskt. Det är ett gemensamt namn för en rad olika ämnen, bland annat växtgifterna atropin och skopolamin samt en rad sömnframkallande psykofarmaka. Det används både i samband med förhör och som läkemedel vid undersökning och behandling av psykiatriska patienter. Ämnena verkar förslöande och minskar patientens hämningar, vilket sägs få dem att lättare kunna berätta saker som de medvetet eller omedvetet försöker dölja. Effekten är dock starkt omdiskuterad, eftersom ämnena även har en tendens att stimulera fantasin. Det har resulterat i att patienter hittat på långa och helt osanna historier.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj