Zikaviruset är känt för att störa hjärnans utveckling under fosterstadiet. Följden blir att barn föds med alltför liten hjärna.
Viruset angriper fostrets stamnervceller, som hindras från att bilda det normala antalet hjärnceller. Just den förmågan kan kanske utnyttjas inom ett annat område.
Zikaviruset kan angripa cancerceller i hjärnan
Forskare vid University of California i USA har planer på att använda viruset som vapen mot en aggressiv typ av hjärntumör, som läkarna i dag har svårt att behandla.
Tumören kallas glioblastom och ändrar hjärnceller till stamceller som därefter delar sig okontrollerat och snabbt bildar en tumör.
Patienter med diagnosen glioblastom dör ofta inom bara 20 månader.
Nu har det uppklarats varför viruset föredrar cancerceller
Tidigare försök har visat att zikaviruset kan angripa tumörstamcellerna, men inte hur det går till. Det har de amerikanska forskarna nu utrett.
På ytan av viruspartiklarna sitter särskilda proteiner som passar ihop med molekyler på stamcellerna som en nyckel i ett lås, och det gör det möjligt för viruset att invadera cellerna.
Forskarna undersökte lås med beteckningen “avß5” och upptäckte att det består av två så kallade receptorer, “av” och “ß5”.
Zikaviruset kan endast komma in i cellen när det träffar båda receptorerna med sina proteiner.
Upptäckten ger hopp om effektiv behandling av hjärncancer
Forskarna undersökte virusets förmåga att tränga in i både tumörstamceller och friska stamceller, och det visade sig att tumörstamcellerna invaderades oftare.
Förklaringen är att tumörcellerna har stora mängder av både av- och ß5-receptorer, medan de friska hjärncellerna har många av-receptorer medan endast ett fåtal har ß5.
Upptäckten ger hopp om att zikaviruset ska kunna anpassas så att det blir ännu bättre på att bekämpa tumörer utan att samtidigt angripa hjärnans friska celler.