Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

migræne
Medicin

Din migrän beror på vitaminbrist

Nästan en miljard människor lider av förlamande huvudvärk, men snart kan det vara över. Forskarna kan ha hittat orsaken till varför vi drabbas av migrän.

Svår huvudvärk, illamående, synrubbningar och känslighet för ljus, ljud, lukter och beröring.

Migrän är betydligt värre än en dålig huvudvärk och de våldsamma symptomen drabbar enligt WHO cirka 15 procent av jordens befolkning.

Det har under lång tid varit en gåta för forskarna vad den förlamande smärtan beror på, men nu ser det ut som de nått fram till ett genombrott.

Hjärnan saknar vitaminer

Ett nytt forskningsprojekt har just presenterats på American Headache Societys årliga möte. Det visar på tydliga samband mellan migrän och brist på vissa vitaminer.

Det är handlar definitivt om D-vitamin, riboflavin (kallas också vitamin B2), folat och coenzym Q10.

I studien testades 7 691 personers vitaminnivåer och därefter jämfördes resultaten med deras tendens att få migrän.

Forskarna bakom projektet anser att hjärnan utlöser de våldsamma symptomen vid migrän för att uppmärksamma att det saknas en eller flera av de här vitaminerna.

Kvinnor är mest utsatta

Den bankande och ofta ensida huvudvärken drabbar män och kvinnor olika – och de drabbar kvinnor i större utsträckning.

Enligt forskningsprojektet beror det på att kvinnor i högre grad reagerar på brist på coenzym Q10, medan män reagerar kraftigare på avsaknad av D-vitamin, som är lättare att fylla på kroppen med.

Forskarna betonar dock att det behövs mer forskning på området innan det på längre sikt kan tas fram ett specifikt botemedel mot migrän.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj