Coronavirusets tidslinje: Så ledde en första patient till global pandemi

Från det att den första patienten utvecklade coronavirus på några månader till en pandemi med miljontals smittade och hundratusentals döda. Här får du en översikt över ett dramatiskt år där skräckscenariot blev verklighet och forskarna gjorde allt för att utveckla ett vaccin mot den globala mördaren.

Från det att den första patienten utvecklade coronavirus på några månader till en pandemi med miljontals smittade och hundratusentals döda. Här får du en översikt över ett dramatiskt år där skräckscenariot blev verklighet och forskarna gjorde allt för att utveckla ett vaccin mot den globala mördaren.

CDC
Medicin

Från det att den första patienten utvecklade coronavirus på några månader till en pandemi med miljontals smittade och hundratusentals döda. Här får du en översikt över ett dramatiskt år där skräckscenariot blev verklighet och forskarna gjorde allt för att utveckla ett vaccin mot den globala mördaren.

Den 1 december 2019
© Shutterstock

Patient noll får feber

En äldre man i miljonstaden Wuhan i Kina blir sjuk. Han har symtom på lunginflammation, men detta visar sig vara något mycket värre. I hans kropp växer ett virus som några månader senare har spridit sig över världen och skapat en hälsokris av episka dimensioner.

En artikel i den medicinska tidskriften The Lancet pekar några månader senare ut mannen som “patient noll”; den första patienten som bevisligen infekterats av Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 – SARS-CoV-2 eller coronaviruset. Senare har det visat sig att viruset kanske kan spåras längre tillbaka – och till andra platser.

Den 30 december 2019
© Hector RETAMAL/AFP/Ritzau/Scanpix

Smittan sprider sig i Wuhan

Sjukhusmyndigheterna i Wuhan informerar om att det kan pågå en möjlig spridning av en lunginflammation orsakad av ett okänt virus. De uppmanar sjukhusen i området att rapportera om de får in patienter med symtom – och dagen efter visar inventeringen att 27 personer är smittade. Flera av dem arbetar på fiskmarknaden Huanan, där det förutom fisk också säljs specialiteter som bältdjur, fladdermöss och grott igelkottar.

På årets sista dag varnar lokala sjukhus på det sociala mediet Weibo att ett virus cirkulerar och försäkrar att en expertgrupp har skickats till staden för att få kontroll över sjukdomen. Utländska nyhetsmedier hör talas om historien, och de första berättelserna om en ny smittsam sjukdom i Kina dyker upp.

Den 9 januari 2020

Sjukdomens första offer

En äldre man som handlat på fiskmarknaden i Huanan är den första som dör efter att ha smittats av coronaviruset. Fyra dagar senare bekräftar de thailändska myndigheterna att infektionen har spridit sig från Kina: En 61-årig kinesisk kvinna blir sjuk under en vistelse i Bangkok. Hon har också handlat på marknaden och Världshälsoorganisationen WHO uppmanar Kina att hitta källan till det nya viruset så fort som möjligt. Det är fortfarande okänt om det kan överföras från person till person.

Den 18 januari 2020
Den 23 januari 2020

Sjukhus byggs på rekordtid

För att möta trycket på sjukhussystemet i Wuhan beslutar myndigheterna att bygga ett akutsjukhus med 1 000 bäddar. Kineserna avsatte endast tio dagar för att lösa uppgiften.

🎬 Se sjukhuset byggas:
(Video: New China TV)

Den 30 januari 2020
© Alexandros Michailidis/Shutterstock

Folkhälsan är hotad

Forskare har nu konstaterat att det rör sig om ett coronavirus - såsom SARS - och att sjukdomen verkligen kan smitta mellan människor. Med drygt 7 818 bekräftade smittfall i totalt 19 länder – bland annat Finland, Frankrike, Tyskland och USA – förklarar WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att smittan är ett "hot mot folkhälsan av internationell betydelse" och uppmanar alla länder i världen att hjälpa till att förhindra ytterligare spridning.

Den 10 februari 2020
Den 11 mars 2020

Första dödsfallet i Sverige

Spridningen är nu utom kontroll i världen: 118 319 bekräftade smittfall och 4 292 dödsfall i drygt 100 länder. WHO:s generaldirektör, Tedros Adhanom Ghebreyesus, kallar för första gången coronaviruset för en pandemi.

I Sverige rapporteras det första dödsfallet. En person över 70 år med underliggande sjukdomar avlider i Stockholmsområdet. Folkhälsomyndigheten höjer risken för smittspridning i Sverige och mötesrestriktioner införs (folksamlingar på 500 personer eller fler förbjuds)

Den 16 mars 2020

Forskarna har redan kartlagt coronavirusets rna och kan odla virus i laboratoriet.

© iStock

Vaccin är på väg

De första testerna av ett nyutvecklat coronavaccin pågår i USA. Bakom vaccinet, som kallas mRNA-1273, står de amerikanska hälsovårdsmyndigheterna och läkemedelsföretaget Moderna. Preparatet har redan testats på djur med goda resultat och nu ska 45 frivilliga försökspersoner testas.

Utveckling och godkännande av vacciner tar vanligtvis flera år, men med 227 000 smittade och 9 300 döda har ett vaccin hög prioritet hos världens myndigheter.

Den 10 april
Den 24 april 2020

President ger livsfarligt råd

Under en presskonferens i Vita huset föreslår USA:s president Donald Trump att man bör undersöka effekten av att dricka eller injicera rengöringsmedel i kroppen som en behandling mot coronaviruset.

De följande dagarna upplever akutmottagningar över hela landet en explosion av antalet patienter som har druckit klorin, och i flera stater utfärdar myndigheter och läkare varningar mot att använda rengöringsmedel i kroppen. Det kan medföra en akut livsfara.

🎬 Se Trump ge råd om behandling av coronavirus:
(Video: Associated Press)

Den 29 april 2020

Läkemedelet Remdesivir används ofta för att behandla COVID-19.

© Shutterstock

Medicin lindrar - kanske - covid-19

Läkare har inte haft tillgång till något effektivt läkemedel att ge patienter som drabbats av coronaviruset, men nu visar studier med läkemedlet Remdesivir att det har en effekt. Läkemedlet utvecklades ursprungligen för behandling av hepatit C (smittsam leverinflammation), och initiala studier visar att coronapatienter som behandlas med Remdesivir har ett kortare sjukdomsförlopp och en lägre dödlighet.

Sedan dess har andra försök stött de initiala resultaten, medan andra studier har visat att Remdesivir inte har någon effekt. I dag är det fortfarande oklart om och i så fall hur bra Remdesivir fungerar, men det är godkänt för behandling i både Europa och USA.

Den 23 maj 2020
© Shutterstock

Kina är virusfritt

För första gången rapporterar Kina en dag med noll nya smittfall. Även i Europa är viruset på väg att tappa fart, och myndigheterna upphäver ett antal begränsningar som infördes för att förhindra spridningen.

På andra håll i världen fortsätter pendemin och globalt har antalet smittade ökat till drygt fem miljoner människor. Ryssland, Sydamerika och USA har drabbats hårt och USA:s president Trump säger under en presskonferens att han tar malariamedicinen hydroxiklorokin för att förhindra att bli smittad av covid-19.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att hydroxiklorokin fungerar mot coronaviruset, men preparatet kan ge allvarliga biverkningar, bland annat hjärtproblem.

Den 28 juli 2020
Den 9 september 2020
© Shutterstock

Vaccinförsök avbryts

I den sista fasen av kliniska prövningar av ett coronavinvaccin blir en av deltagarna plötsligt sjuk och försöken avbryts omedelbart. Det är läkemedelsföretaget AstraZeneca och Oxford University som står bakom det nya vaccinet, och detta vaccin har länge varit ett av de mest lovande. EU har exempelvis redan förbeställt 400 miljoner doser.

Efter en kort tid konstaterar läkare att patientens symtom inte är relaterade till vaccinet och de kliniska testerna fortsätter.

Den 28 september 2020
Den 9 november

Vaccin skyddar 95 procent

Läkemedelsföretaget Pfizer meddelar att deras kommande vaccin skyddar 19 av 20 patienter mot coronaviruset. De förväntar sig kunna leverera de första doserna av vaccinet före årets slut, och nu verkar det som att pandemin kommer att kunna sakta ner.

Moderna, som redan hade kommit långt med sitt vaccin i mars, rapporterar också att de är redo med vaccin, liksom AstraZeneca och Oxford University, som i september var tvungna att pausa sina kliniska prövningar efter att en försöksperson blev sjuk.

Den 21 december 2020

EU godkänner det första coronavaccinet

Europeiska kommissionen ger grönt ljus till Pfizer och BioNTech som tillsammans har utvecklat ett vaccin.

Ursula von der Leyen, kommissionens ordförande, sa också att godkännandet gäller alla EU-länder och att vaccineringen förväntades starta inom några dagar.

Den 23 december 2020

Ett år med corona

Ett år efter det att den första patienten fick symptom i Wuhan har 77 miljoner människor konstraterats smittade och 1,7 miljoner coronapatienter har dött.

I många länder är sjukvårdspersonal i full färd med att vaccinera befolkningen, men samtidigt har en ny och ännu mer smittsam variant av viruset dykt upp i Storbritannien. Det skapar rädsla att spridningen – trots vaccinationer – kan hinna eskalera med hög hastighet under vintermånaderna.

Tre egenskaper har gjort coronaviruset till en världsomspännande katastrof:

  • Viruset är mycket smittsamt.
  • Det tillför offret en allvarlig, till och med dödlig, sjukdom.
  • Det är okänt för vårt immunförsvar vilket gör att alla kan drabbas och sprida smittan vidare.

Ingen vet hur lång tid det tar innan SARS-CoV-2 är helt utrotad, men hotet från corona kommer förmodligen avta under våren när vaccinerna rullas ut i stor skala.

Kostnaderna - både de mänskliga och de ekonomiska - har varit skyhöga, men erfarenheterna av pandemin gör att vi är bättre förberedda om, eller snarare när, ett nytt virus en dag muterar och sprider en ny smittsam, dödlig sjukdom över hela världen.

Den 27 december 2020

De första svenskarna blir vaccinerade

Den här dagen vaccineras den första svensken mot covid-19. Vaccinet är från Pfizer/BioNTech och godkändes av EU den 21 december.

Vaccinationen är början på en ny era i pandemin och historiens största logistiska utmaning. Nu ska miljontals människor över hela Europa vaccineras samtidigt.

Den 2 januari 2021
Den 2 januari 2021

Den sydafrikanska coronamutationen hittas i Sverige

Det första fallet av den sydafrikanska coronavarianten, som också går under namnet B.1.351 / 501Y, upptäcks i Sverige.

Resultatet skrämmer många eftersom den sydafrikanska varianten både är mer smittsam och reagerar mindre bra på vaccinerna än den variant vi känner till.

Den 27 februari 2021

Den brasilianska varianten hittas i Sverige
Den brasilianska varianten, P1, som är en av de mest fruktade coronamutationerna, hittas i Sverige.

Forskare fruktar bland annat att den brasilianska mutationen kan smitta de som redan tidigare varit smittade av corona.

Se även: Här är allt du behöver veta om coronamutationer